Najzdrowsze frytki z batatów
Frytki z batatów, to świetna przekąska lub dodatek do obiadu. No bo kto nie kocha frytek? Prawda jest taka, że frytki lubią niemalże wszyscy, szczególnie chętnie sięgają po nie dzieci i młodzież. Tyle, że frytki nie należą do zdrowych przekąsek. Na szczęście nie te! Frytki z batatów są nie tylko zdrowe, ale i pyszne. Nawet Wasze kochane pociechy, będą mogły je jeść do woli. Wyglądem przypominają tradycyjne frytki, są również chrupiące choć są zdecydowanie bardziej pomarańczowe. Zaś smakiem hm zdecydowanie inne, ale w pozytywnym znaczeniu. Słodki ziemniak sprawia, że oczywiście są słodkie w połączeniu z grubo ziarnistą solą lub ziołami są aromatyczne i smakują fantastycznie. Oczywiście przyrządzamy je w piekarniku, więc nie ma mowy by nasiąkły olejem. Polecam to doskonała alternatywa dla tradycyjnych frytek.
Składniki:
- 1 kg batatów (można mniej, ale ja szykowałam do obiadu)
- 2 łyżki oliwy
- średnio ziarnista sól
- Opcjonalnie jeśli macie ochotę słodka papryka, chili, pieprz, czosnek,tymianek, a nawet kminek. Ja uwielbiam z samą solą.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać lub tylko wyszorować i osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić na centymetrowe talarki, a następnie w słupki tak jak frytki. (Patrz zdjęcie).
W misce wymieszać frytki z oliwą i solą. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową. Będzie łatwiej czyścić. Frytki z batatów wysypać na blachę, rozłożyć równomiernie i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do 220°C. Piec przez 15 minut wyjąć przemieszać i dalej piec 10 minut lub do momentu, aż będą chrupiące.
Smacznego 🙂
Uwaga: Frytki najlepiej się pieką jeśli ułożymy jedną warstwę na blasze.
Komentarze