Najlepsze gofry na maślance
Od dawna używałam jednego przepisu na gofry i sądziłam, że są naprawdę smaczne. Tak się złożyło, że moja gofrownica spłonęła. No może nie dosłownie ale fakt jest taki, że nie działa. Któregoś razu kiedy przygotowałam swoje wypieki, z gofrownicy zaczął wydobywać się dym i tylko trzaski było słychać. Używałam jej raptem rok, a już się wypaliła. Więc kupiłam nową, tym razem belgijską gofrownicę, zamawiając ją nawet nie spodziewałam się, że do urządzenia dodadzą kilka przepisów. Dwa z przepisów są jak na razie zbyt pracochłonne, więc sobie odpuściłam, ale jeden wypróbowałam od razu.
Gofry na maślance są wprost znakomite, mimo że ciasto jest gęste i ciężkie upieczone gofry są lekkie, pyszne i chrupiące. Idealne by z nimi eksperymentować podawać z owocami lub bitą śmietaną, a nawet suche lub tylko upudrowane cukrem są rewelacyjne. Polecam.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 4 łyżki masła roztopionego i schłodzonego
- 1 łyżeczka koncentratu wanilii
Przygotowanie:
Rozgrzej gofrownicę jeśli jest konieczność wysmarowania tłuszczem płytek to należy je nasmarować olejem.
Wymieszaj mąkę, sól, cukier, sodę w osobnej misce roztrzep widelcem jajka i wymieszaj z maślanką, rozpuszczonym masłem, wanilią. Mokrą mieszankę wlej do suchej i wymieszaj rózgą, jeśli ciasto jest bardzo gęste dodaj trochę więcej maślanki, ale nie może też być zbyt rzadkie.
Przygotowane ciasto wlej na płytki w gofrownicy i rozsmaruj równo, zamknij szybko pokrywę i piecz. Czas pieczenia zależy od gofrownicy w mojej pieką się 3-4 minuty. W zależności od długości czasu pieczenia gofry są mniej już bardziej spieczone. Gorące są wyborne, ale można odstawić na kratkę by przestygły.
Smacznego!
Uwielbiam gofry, takich na maślance nie jadłam jeszcze 🙂