Kulinarnie

Najlepsze gofry na maślance

 

Najlepsze gofry na maślance

Od dawna używałam jednego przepisu na gofry i sądziłam, że są naprawdę smaczne. Tak się złożyło, że moja gofrownica spłonęła. No może nie dosłownie ale fakt jest taki, że nie działa. Któregoś razu kiedy przygotowałam swoje wypieki, z gofrownicy zaczął wydobywać się dym i tylko trzaski było słychać. Używałam jej raptem rok, a już się wypaliła. Więc kupiłam nową, tym razem belgijską gofrownicę, zamawiając ją nawet nie spodziewałam się, że do urządzenia dodadzą kilka przepisów. Dwa z przepisów są jak na razie zbyt pracochłonne, więc sobie odpuściłam, ale jeden wypróbowałam od razu.

gofry2

Gofry na maślance są wprost znakomite, mimo że ciasto jest gęste i ciężkie upieczone gofry są lekkie, pyszne i chrupiące. Idealne by z nimi eksperymentować podawać z owocami lub bitą śmietaną, a nawet suche lub tylko upudrowane cukrem są rewelacyjne. Polecam.

gofry

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła roztopionego i schłodzonego
  • 1 łyżeczka koncentratu wanilii

 

gofry

Przygotowanie:

Rozgrzej gofrownicę jeśli jest konieczność wysmarowania tłuszczem płytek to należy je nasmarować olejem.

Wymieszaj mąkę, sól, cukier, sodę w osobnej misce roztrzep widelcem jajka i wymieszaj z maślanką, rozpuszczonym masłem, wanilią. Mokrą mieszankę wlej do suchej i wymieszaj rózgą, jeśli ciasto jest bardzo gęste dodaj trochę więcej maślanki, ale nie może też być zbyt rzadkie.

Przygotowane ciasto wlej na płytki w gofrownicy i rozsmaruj równo, zamknij szybko pokrywę i piecz. Czas pieczenia zależy od gofrownicy w mojej pieką się 3-4 minuty. W zależności od długości czasu pieczenia gofry są mniej już bardziej spieczone. Gorące są wyborne, ale można odstawić na kratkę by przestygły.

Smacznego!

gofry4

 

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

1 Comment

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl