Muffinki z malinami i kruszonką
Muffiny to chyba najwdzięczniejsze ciasto jakie kiedykolwiek robiłam. Jest smakowite, proste w przygotowaniu i można wymyślać tak różne babeczki jakie tylko przyjdą nam do głowy. Tym razem z malinami i kruszonką. Choć zastanawiałam się nad jabłkami, ale malinki wygrały przetarg. 🙂 Babeczki są wyśmienite, nie mogliśmy się powstrzymać i kilka zjedzonych jeszcze ciepłych. Pozostałym udało się przetrwać ale tylko do podwieczorku. Jeżeli macie zamiar upiec dla bliskich coś prostego, co apetycznie wygląda, a zarazem bardzo cudnie smakuje to zachęcam do spróbowania tych właśnie muffinek.
Składniki:
- 2 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- Cukier waniliowy
- 2 jajka
- 100 g masła /zamiennie tyle samo oleju
- 230 g jogurtu naturalnego/ zamiennie tyle samo maślanki
- 150 g malin – 36 sztuk
- 12 papierowych papilotek
Kruszonka
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i połączyć z jajkami i jogurtem, na gładka masę. Dodać cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Papilotki włożyć do foremek i napełnić ciastem. Do każdej foremki włożyć po 3 maliny i zasypać kruszonką. Babeczki piec w temperaturze 190 st. C. przez 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Kruszonka:
Masło rozcieraj w dłoni razem z cukrem i mąką, aż powstanie sypka kulka, którą rozkruszysz na kruche grudki.
Smacznego
Komentarze