Muffinki – znane i lubiane babeczki na każdą okazję.
Muffinki – babeczki na każdą okazję. Przez wiele lat kiedy synowie byli mali wypiekałam wyborne czekoladowe babeczki w specjalnych do tego celu maleńkich foremkach. Niestety przez lata i wiele przeprowadzek sporo moich zapisków z przepisami zaginęło. Nie będąc w stanie przypomnieć sobie wszystkich składników szperałam w Internecie za czymś podobnym. Tak wpadłam na muffinki, nie ma się co dziwić mieszkając w Anglii wszędzie ich pełno, to angielski specjał.
Piekłam je przez kilka dni dla znajomych i rodziny wykorzystując różne dodatki. Dlatego z całą stanowczością mogę stwierdzić, że jeśli mamy ochotę na coś słodkiego to takie babeczki są idealne, możemy wykorzystać do nich wiele składników na nadzienie, zmieniając któryś stworzymy fantastyczne nowe smaki. A oto moje propozycje:
Składniki na 12 muffinek:
- 2 szkl mąki
- 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- ¾ szkl cukru
- 2 jaja
- Szkl mleka
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 12 papierowych foremek (papilotki) do wyłożenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą
Przygotowanie ciasta:
W naczyniu roztrzepać jajka, mleko, olej i ekstrakt wanilii. Kiedy połączą się ze sobą dodajemy przesianą mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką by składniki ponownie połączyły się ze sobą i możemy już piec. Jeśli mają być różnorodne do przygotowanej masy dodajemy wybrane przez siebie dodatki. Mogą Państwo zasugerować się moimi propozycjami lub wybrać własne.
Z wymienionych składników upieczemy 12 jasnych babeczek. W zależności od upodobań możemy ozdobić cukrem pudrem, polewą czekoladową lub inaczej wg własnego pomysłu.
Pomysłowe wariacje smakowe
Możliwe dodatki, które zmienią całkowicie smak naszych wypieków: na pierwszym zdjęciu są muffinki z makiem (3/4 szkl maku), kandyzowanej skórki pomarańczy (2 łyżki) i do każdej dodałam po połówce orzecha włoskiego. Nic prostszego do ciasta dodałam powyższe składniki i piekłam tak samo jak przy muffinach bez dodatków.
Kolejne babeczki przygotowane zostały z dodatkiem kawałków czekolady i kilku pokruszonych migdałów. Do następnych dodałam kawałeczki orzechów i 2 łyżki kakao. Napełniając foremki wlewałam troszkę jasnego ciasta i troszkę ciemnego by powstał taki mix.
Bardzo smaczne są cynamonowe wystarczą 2 łyżki cynamonu lub z owocami. Według zasobów i fantazji możemy dodać co mamy jagody, maliny albo nawet banany tylko wcześniej musimy zrobić z nich widelcem papkę i dopiero połączyć z ciastem. Możemy również nie mieszać owoców w misce tylko zrobić z nich nadzienie. Wystarczy na spód foremki nalać odrobinę ciasta, na to troszkę owocu i kolejna warstwa z ciasta. Miłośnikom kakaowca polecam czekoladowe bez żadnych dodatków oczywiście z samym kakao 3 łyżki na ten przepis w zupełności wystarczą.
Ich różnorodność to jeden z powodów dla których moja rodzina uwielbia muffinki. Nigdy nie są nudne, zawsze uda mi się zaskoczyć domowników nowym smakiem.
Polecam spróbujcie sami, tak jak ja sobie gotuje i komponuje.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do ¾ wysokości foremki i piec w temp. 200° C przez 20 minut.
Smacznego 🙂
Komentarze