Młode ziemniaczki z piekarnika
Młode ziemniaczki z piekarnika to jeden z najsmaczniejszych dodatków do obiadu o tej porze roku. Ziemniaki można podać z mięsem, sałatkami, a nawet same z zimnym dipem jogurtowym i na pewno będą cudownie smakować. Nie ma przy nich wiele pracy bo skórkę mają tak cienką, że wystarczy je dobrze umyć i doprawić do smaku, nie trzeba ich obierać. A potem już tylko upiec, by móc rozkoszować się ich smakiem i aromatem. Polecam.
Składniki:
- 800 g młodych ziemniaków
- 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- sól morska, mielona
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myje pod bieżącą wodą. (Wybieram takie najmniejsze, jak to mówią na raz do buzi, jak są większe, należy je pokroić na mniejsze części by skrócić czas pieczenia.) Piekarnik nagrzewam do temperatury 200°C.
Dno naczynia żaroodpornego smaruje masłem, rozkładam ziemniaki, oprószam solą i natką pietruszki, mieszam, dodaje pozostałe masło i wstawiam do nagrzanego piekarnika.
Piekę 40 minut, aż będę miękkie i rumiane. Podaje np. z tymi sosami. W zależności od wielkości ziemniaków i zwiększonej ilości, czas pieczenia może się nieco wydłużyć, należy o tym pamiętać.
Smacznego!
Komentarze