Mini pizza na francuskim cieście
Tym razem poszłam na łatwiznę i skorzystałam z gotowego ciasta francuskiego, właściwie wszystkiego co akurat miałam w lodówce. Polecam wszystkim, niejednokrotnie przy wykorzystaniu takich resztek wychodzą znakomite przekąski, które również można wykorzystać przy okazji obiadu czy kolacji ze znajomymi. Z jednego opakowania ciasta zrobiłam osiem porcji całkiem sporych kawałków. Moje mini pizze były z nadzieniem pieczarkowym z niewielkimi dodatkami w postaci parówki , sera i salsy. Smakowały fantastycznie, ser rozpływał się w ustach, nadzienie grzybowe jest świetne w takich przekąskach, a salsa dodała zdecydowanej pikanterii.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 400 g pieczarek
- 1 duża cebula
- Sos salsa
- 2 cienkie parówki
- 80 g startego żółtego sera
- Sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Pieczarki myjemy kroimy na plasterki, a cebule w kostkę. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, aż się zeszkli i, dodajemy pieczarki. Razem smażymy tak długo, aż odparuje cały sok pieczarkowy (+/- 5-7 minut.) Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i odstawiamy by przestygły.
- Ciasto kroimy wzdłuż na pół, a potem w poprzek na prostokąty. Każdy prostokąt składamy na pół, a brzegi boków ściskamy między palcami by się skleiły. W ten sposób powstaną małe kieszonki. W trakcie pieczenia i tak się spłaszczą, ale łatwiej tak zapakować nadzienie, a po upieczeniu powstaną dość kształtne owale.
- Kieszonki układamy na blasze wyłożonej papierem w którym było francuskie ciasto
- Do każdej kieszonki władamy kilka plasterków parówki, na nie po 2 łyżki salsy, dopełniamy grzybami, a z wierzchu oprószamy startym serem.
- Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut by ser się roztopił, a ciasto zarumieniło.
Uwagi
Jak zrobić salsę?
Salsę można kupić gotową lub przygotować samemu ze 4 świeżych, obranych pomidorów lub pomidorów z puszki z dodatkiem chili, soli, słodkiej papryki, czosnku, cebuli i odrobiny soku z limonki.
Obrane pomidory, kroimy na drobną kostkę lub drobimy przy użyciu blendera, ale nie na papkę. Drobne kawałki pomidora powinny być wyczuwalne. Sos salsa, głównie charakteryzuje się pikantnym smakiem i tym, że są w nim wyczuwalne kawałeczki warzyw. Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku papryczką chili, słodką papryką, solą i sokiem z limonki.
Wg własnego uznania można dodać również drobno posiekaną papryczkę jalapeno, posiekaną drobno kolendrę i odrobinę brązowego cukru. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na godzinne by się przegryzły. Salsa jest doskonałym dipem nie tylko do pizzy ale nachos, jak i również innych przekąsek.
Smacznego.
Wyglądają prze smacznie:)