Kulinarnie

Mini pizza

 

Mini pizza na francuskim cieście

Tym razem poszłam na łatwiznę i skorzystałam z gotowego ciasta francuskiego, właściwie wszystkiego co akurat miałam w lodówce. Polecam wszystkim, niejednokrotnie przy wykorzystaniu takich resztek wychodzą znakomite przekąski, które również można wykorzystać przy okazji  obiadu czy kolacji ze znajomymi. Z jednego opakowania ciasta zrobiłam osiem porcji całkiem sporych kawałków. Moje mini pizze były z nadzieniem pieczarkowym z niewielkimi dodatkami w postaci parówki , sera i salsy. Smakowały fantastycznie,  ser rozpływał się w ustach, nadzienie grzybowe jest świetne w takich przekąskach, a  salsa dodała  zdecydowanej pikanterii.

Mini pizza5

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • Sos salsa
  • 2 cienkie parówki
  • 80 g startego żółtego sera
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

 

Mini pizza4

Przygotowanie:

  1. Pieczarki myjemy kroimy na plasterki, a cebule w kostkę. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, aż się zeszkli i, dodajemy pieczarki. Razem smażymy tak długo, aż odparuje cały sok pieczarkowy (+/-  5-7 minut.) Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i odstawiamy by przestygły.
  2. Ciasto kroimy wzdłuż na pół, a potem w poprzek na prostokąty. Każdy prostokąt składamy na pół, a brzegi boków ściskamy między palcami by się skleiły. W ten sposób powstaną małe kieszonki. W trakcie pieczenia i tak się spłaszczą, ale łatwiej tak zapakować nadzienie, a po upieczeniu powstaną dość kształtne owale.
  3. Kieszonki układamy na blasze wyłożonej  papierem w którym było francuskie ciasto
  4. Do każdej kieszonki władamy kilka plasterków parówki, na nie po 2 łyżki salsy, dopełniamy grzybami, a z wierzchu oprószamy startym serem.
  5. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut by ser się roztopił, a ciasto zarumieniło.

 

Mini pizza

Uwagi

Jak zrobić salsę?

Salsę można kupić gotową lub przygotować samemu ze 4 świeżych, obranych pomidorów lub pomidorów z puszki z dodatkiem chili, soli, słodkiej papryki, czosnku, cebuli i odrobiny soku z limonki.

Obrane pomidory, kroimy na drobną kostkę lub drobimy przy użyciu blendera, ale nie na papkę. Drobne kawałki pomidora powinny być wyczuwalne. Sos salsa, głównie charakteryzuje się pikantnym smakiem i tym, że są w nim wyczuwalne kawałeczki warzyw. Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku papryczką chili, słodką papryką, solą i sokiem z limonki.

Wg własnego uznania  można dodać również drobno posiekaną papryczkę jalapeno, posiekaną drobno kolendrę i odrobinę brązowego cukru. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na godzinne by się przegryzły. Salsa jest doskonałym dipem nie tylko do pizzy ale nachos, jak i również innych przekąsek.

Smacznego.

Mini pizza1

 

Mini pizza2

 

Mini pizza3

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

1 Comment

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl