Kulinarnie

Mielone inaczej – szaszłyki z mięsa mielonego

 

Mielone inaczej – szaszłyki z mięsa mielonego

Szybko, aromatycznie i naprawdę smacznie – dokładnie tak jak lubię:)

By kuchnia zachęcała wszystkich do spróbowania nie może być monotonna. Te same składniki przy odrobinie modyfikacji, sprawiają, że powstają zupełnie nowe kompozycje. Często o zaskakującym wyglądzie, który kusi wszystkich do spróbowania. Uwielbiam kiedy gotowanie jest kreatywne, powstaje wówczas tyle nowych dań. Pierwsze pomysły często pojawiają się u mnie kiedy jestem na zakupach. Przechadzam się alejkami między straganami, zapach świeżych warzyw pobudza zmysły. Kombinuje w głowie co z czym i do czego, wyobrażam sobie finałową potrawę już na talerzu. Ale przyznam, że nie zawsze to się sprawdza, wiele razy w trakcie gotowania zmieniam całkowicie charakter potrawy. Tak i tym razem zamiast kotletów mielonych jest mielone na patyku 🙂

szaszłyki z mięsa mielonego

Składniki:

  • 800 g. mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula poszatkowana w kostkę cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 papryka również pokrojona w kosteczkę
  • Połowaa pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • Przyprawy: pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, szczypta chili, pół łyżeczki kolendry
  • Patyczki do szaszłyków

 

mielone

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki, poza oliwą łączymy ze sobą, wyrabiając dłońmi jednolitą masę.

Dłońmi formujemy dość wąskie podłużne wałeczki i nadziewamy je na patyczki. Możemy bezpośrednio do patyka dociskać mięsną masę formując na patyku podłużny szaszłyk.

mielone2

Szaszłyki układamy na grillu, blaszce lub patelni. Smarujemy po nich oliwą i pieczemy co jakiś czas obracając by opiekły się równomiernie z każdej strony.

Ja swoje piekłam w nagrzanym do 200°C piekarniku prze około 30 minut. W połowie pieczenia obróciłam szaszłyki.

Gotowe szaszłyki podajemy wg uznania idealnie pasują do zieleniny, warzywnej sałatki, są idealną przekąską z sosem jogurtowo-czosnkowym i daniem głównym.

Smacznego 🙂

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl