Mielone inaczej – szaszłyki z mięsa mielonego
Szybko, aromatycznie i naprawdę smacznie – dokładnie tak jak lubię:)
By kuchnia zachęcała wszystkich do spróbowania nie może być monotonna. Te same składniki przy odrobinie modyfikacji, sprawiają, że powstają zupełnie nowe kompozycje. Często o zaskakującym wyglądzie, który kusi wszystkich do spróbowania. Uwielbiam kiedy gotowanie jest kreatywne, powstaje wówczas tyle nowych dań. Pierwsze pomysły często pojawiają się u mnie kiedy jestem na zakupach. Przechadzam się alejkami między straganami, zapach świeżych warzyw pobudza zmysły. Kombinuje w głowie co z czym i do czego, wyobrażam sobie finałową potrawę już na talerzu. Ale przyznam, że nie zawsze to się sprawdza, wiele razy w trakcie gotowania zmieniam całkowicie charakter potrawy. Tak i tym razem zamiast kotletów mielonych jest mielone na patyku 🙂
Składniki:
- 800 g. mielonego mięsa
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 cebula poszatkowana w kostkę cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 papryka również pokrojona w kosteczkę
- Połowaa pęczka posiekanej natki pietruszki
- 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- Przyprawy: pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, szczypta chili, pół łyżeczki kolendry
- Patyczki do szaszłyków
Przygotowanie
Wszystkie składniki, poza oliwą łączymy ze sobą, wyrabiając dłońmi jednolitą masę.
Dłońmi formujemy dość wąskie podłużne wałeczki i nadziewamy je na patyczki. Możemy bezpośrednio do patyka dociskać mięsną masę formując na patyku podłużny szaszłyk.
Szaszłyki układamy na grillu, blaszce lub patelni. Smarujemy po nich oliwą i pieczemy co jakiś czas obracając by opiekły się równomiernie z każdej strony.
Ja swoje piekłam w nagrzanym do 200°C piekarniku prze około 30 minut. W połowie pieczenia obróciłam szaszłyki.
Gotowe szaszłyki podajemy wg uznania idealnie pasują do zieleniny, warzywnej sałatki, są idealną przekąską z sosem jogurtowo-czosnkowym i daniem głównym.
Smacznego 🙂
Komentarze