Kulinarnie Samo życie

Miary i wagi

 

Miary i wagi

Podobno doświadczone gospodynie nigdy nie ważą produktów, przeznaczonych do przygotowania jakieś potrawy. Wszystkie składniki czy to mąka czy cukier sypią „na oko” i nie wiadomo jakim cudem zawsze im się wszystko udaje.

miary i wagi
Fot. Pixabay

 

 

 

 

 

 

 

Pamiętam, że kiedy byłam młodą mężatką, nie miałam jeszcze wagi kuchennej strasznie irytowały mnie przepisy, w których proporcje składników podane były w gramach, a nie np. w szklankach. Lubiłam dokładnie wiedzieć ile czego mam użyć, a kiedy jednoznacznie nie mogłam tego określić panikowałam czy mięso dobrze doprawiłam, albo czy ciasto wyrośnie lub czy powstanie jakichś zakalec.  Szybko doszłam do wniosku, że waga w kuchni jest niezbędna.

W wprawdzie z czasem kiedy nabrałam doświadczenia wagi używałam coraz rzadziej to jednak używam jej do dziś, czasem jest wręcz niezbędna, a teraz kiedy pisze bloga jej zalety są nieocenione. Tym bardziej, że waga nie stanowi wielkiego wydatku, a jest naprawdę niezbędna, choćby z względu na większość przepisów, które wymagają dokładnego warzenia składników. Waga powinna dokładnie odważyć produkty już od 1 grama do 1 kg. W niektórych przepisach to jest bardzo ważne.

A dla wygody i ułatwienia przelicznik przybliżonych wag i miar produktów podanych w dekagramach:

Produkt

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

Cukier kryształ

22

1,5

0,5

Cukier puder

18

1,2

0,4

Mak

15

1,3

0,3

Mąka

17

1,5

0,5

Mąka ziemniaczana

20

1,8

0,6

Mleko

25

1,5

0.5

Sól

30

2

1

Śmietana

25

1,5

0,5

Tłuszcz

25

1,4

0,4

Woda

23

1,2 – 1,5

Kakao

1

0,5

Podana waga odnosi się do płaskiej łyżki i łyżeczki. Przy łyżce kopiastej należy liczyć podwójnie, wagę należy pomnożyć przez dwa.

Przeciętne ilości dla czterech osób

Zupa jako danie główne

2 litry

Zupa jako przystawka

1 litr

Mięso z kością

1 kg

Mięso bez kości

80 dag

Mielone

50 dag

Ryba w całości

1-1,2 kg

Makaron jako danie główne

50 dag

Makaron jako dodatek do zupy

10 dag

Ryż jako danie główne

50 dag

Ryż jako dodatek

25 dag

Ryz jako dodatek do zupy

10 dag

Kasza jęczmienna lub wiejska jako danie główne

50 dag

Kasza jęczmienna lub wiejska jako dodatek

30 dag

Ryby – filety

80 dag
Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl