Miary i wagi
Podobno doświadczone gospodynie nigdy nie ważą produktów, przeznaczonych do przygotowania jakieś potrawy. Wszystkie składniki czy to mąka czy cukier sypią „na oko” i nie wiadomo jakim cudem zawsze im się wszystko udaje.
Pamiętam, że kiedy byłam młodą mężatką, nie miałam jeszcze wagi kuchennej strasznie irytowały mnie przepisy, w których proporcje składników podane były w gramach, a nie np. w szklankach. Lubiłam dokładnie wiedzieć ile czego mam użyć, a kiedy jednoznacznie nie mogłam tego określić panikowałam czy mięso dobrze doprawiłam, albo czy ciasto wyrośnie lub czy powstanie jakichś zakalec. Szybko doszłam do wniosku, że waga w kuchni jest niezbędna.
W wprawdzie z czasem kiedy nabrałam doświadczenia wagi używałam coraz rzadziej to jednak używam jej do dziś, czasem jest wręcz niezbędna, a teraz kiedy pisze bloga jej zalety są nieocenione. Tym bardziej, że waga nie stanowi wielkiego wydatku, a jest naprawdę niezbędna, choćby z względu na większość przepisów, które wymagają dokładnego warzenia składników. Waga powinna dokładnie odważyć produkty już od 1 grama do 1 kg. W niektórych przepisach to jest bardzo ważne.
A dla wygody i ułatwienia przelicznik przybliżonych wag i miar produktów podanych w dekagramach:
Produkt | 1 szklanka | 1 łyżka | 1 łyżeczka |
Cukier kryształ | 22 | 1,5 | 0,5 |
Cukier puder | 18 | 1,2 | 0,4 |
Mak | 15 | 1,3 | 0,3 |
Mąka | 17 | 1,5 | 0,5 |
Mąka ziemniaczana | 20 | 1,8 | 0,6 |
Mleko | 25 | 1,5 | 0.5 |
Sól | 30 | 2 | 1 |
Śmietana | 25 | 1,5 | 0,5 |
Tłuszcz | 25 | 1,4 | 0,4 |
Woda | 23 | 1,2 – 1,5 | – |
Kakao | – | 1 | 0,5 |
Podana waga odnosi się do płaskiej łyżki i łyżeczki. Przy łyżce kopiastej należy liczyć podwójnie, wagę należy pomnożyć przez dwa.
Przeciętne ilości dla czterech osób | |
Zupa jako danie główne | 2 litry |
Zupa jako przystawka | 1 litr |
Mięso z kością | 1 kg |
Mięso bez kości | 80 dag |
Mielone | 50 dag |
Ryba w całości | 1-1,2 kg |
Makaron jako danie główne | 50 dag |
Makaron jako dodatek do zupy | 10 dag |
Ryż jako danie główne | 50 dag |
Ryż jako dodatek | 25 dag |
Ryz jako dodatek do zupy | 10 dag |
Kasza jęczmienna lub wiejska jako danie główne | 50 dag |
Kasza jęczmienna lub wiejska jako dodatek | 30 dag |
Ryby – filety | 80 dag |
Komentarze