Makaron z cukinii w sosie śmietankowym
Pewnie będę się powtarzać, jeśli powiem że znowu korzystam z dobrodziejstw sezonu czyli – cukinii. Prawda jest taka, że ja uwielbiam cukinie w każdej postaci i gotowanej i na surowo. Polecam ją przy każdej okazji. Chyba nie przesadzę jeśli powiem, że można wyczarować z niej co najmniej tuzin smacznych, zdrowych i prostych potraw, które zachwycą nawet te wybredne gusta. A mój mąż właśnie takim wybrednym facetem jest i nie łatwo zasłużyć u niego na pochwałę kulinarną. Zwykle podsumowuje jedzenie słowami; jest ok, albo – może być. Kiedy mówi, że coś jest smaczne to musi być naprawdę rewelacyjne, a tak właśnie określił makaron z cukinii.
Dodam jeszcze, że pomysł mu się tak spodobał, że sam zajął się krojeniem cukinii. Od siebie dodam, że makaron jest naprawdę pyszny, delikatny w smaku. Naprawdę bardzo subtelny, połączony z kremowym, niemalże aksamitnym sosem śmietankowym stanowi doskonały duet. Obawiałam się, że moja rodzina samym makaronem warzywnym się nie naje do syta, więc podałam go w towarzystwie kotletów ryżowych. Było super smacznie – polecam!
Składniki:
- 1-1,2 kg cukinii zużyłam 7 sztuk
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Łyżka oliwy
- 120 g niskotłuszczowego serka kremowego, ja użyłam philadelphii w temp. pokojowej
- 200 g śmietany 12%
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo:
- parmezan do oprószenia
- kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
Makaron z cukinii w sosie śmietankowym
Przygotowanie:
- Cukinie umyj i osusz, odetnij końcówki i pokrój na cienkie plastry. Ja to zrobiłam przy użyciu obieraczki do warzyw. Samą skórkę należy wyrzucić. Paski z cukinii obieraj, aż do momentu kiedy pojawią się gniazda nasienne, wówczas zacznij obierać z drugiej strony.( Środka cukinii z nasionami nie kroimy, ale nie trzeba ich wyrzucać. Można dołożyć 2-3 cukinie i wykorzystać wszystko razem do bigosu z cukinii – jest pyszny polecam). Paski z cukinii składaj po kilka jeden na drugim i pokrój w poprzek na 0,5 cm paseczki przypominające makaron.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a czosnek posiekaj na drobno.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, dodaj czosnek i przesmaż wszystko 2 minuty.
- Dodaj cukinię i delikatnie potrząsając patelnią lub przewracając od spodu drewnianą łyżką smaż 2 minuty. Dodaj około 1/3 szkl wody i gotuj przez kolejne 2-3 minuty warzywa. Woda się zredukuje odstaw patelnie z palnika.
- Na drugiej dużej patelni lub w garnku doprowadź do wrzenia serek ze śmietaną. Mieszaj by serek się rozpuścił i powstał kremowy sos. Nie gotuj, odstaw z kuchenki natychmiast jak zobaczysz, że sos się zagotował. Dopraw sos solą i pieprzem.
- Przełóż cukinie do sosu lub jak wolisz polej sosem i delikatnie ale dokładnie wymieszaj.
- Nakładaj domownikom porcje makaronu z cukinii, oprósz parmezanem i udekoruj pomidorkami.
Smacznego!
Komentarze