Makaron z truskawkami i sosem czekoladowym
Dziś będzie truskawkowo. Gotowanie, proste, tanie i zdrowe to gotowanie z sezonowych owoców. Ja również korzystając z dobrodziejstw letniego sezonu, przygotowałam tą prostą potrawę. Super letni obiadek. Prosto, ale za to jak smacznie, och palce lizać. Makaron z truskawkami w takiej postaci można serwować na ciepło i na zimno, obie wersje fantastycznie smakują.
Składniki:
U mnie na 3 (duże) porcje:
- 400 g makaronu świderki inaczej fusilli
- 400 g truskawek
- 100 g mlecznej czekolady (Ja użyłam wielkanocnych jajek czekoladowych bo zostały od świąt, a data ważności zbliżała się do końca.) Jeżeli chcielibyście uzyskać ciemniejszą barwę sosu można dodać łyżeczkę ciemnego kakao.
- 150 ml śmietanki najlepiej kremówka, ale może być również 18%, tylko koniecznie słodka.
Przepis:
- Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
- Truskawki należy opłukać i pozbyć się szypułek. Potem pokroić na ćwiartki, ja zostawiłam 3 sztuki w całości do dekoracji.
- Makaron nałożyć na talerze, rozłożyć truskawki i polać sosem.
Sos czekoladowy:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, niewielką strużką dolewać śmietankę, energicznie mieszać, aż powstanie jednolity sos. Można Przygotować sos stosując odwrotną kolejność. Podgrzać śmietankę, ale nie gotować i rozpuścić w niej pokruszoną czekoladę.
Jeśli sos będzie przygotowany wcześniej i przed podaniem za bardzo zgęstnieje, można go odrobinę podgrzać, wówczas znowu będzie miał płynną konsystencję.
Smacznego
Komentarze