Kulinarnie

Łatwe i zdrowe gotowanie – pieczone żeberka

 

Łatwe i zdrowe gotowanie – pieczone żeberka

 100_4759k

W obecnej dobie cywilizacji mało kto nie ma problemów ze zbyt wysokim cholesterolem, czy innych problemów gastrycznych. Jesteśmy też bardzo zabiegani i staramy się by nasze posiłki były szybko przygotowywane. Nie zawsze są one jednak zdrowe, dlatego polecam Wam szybki i łatwy sposób na przygotowanie mięs różnego rodzaju i o różnych smakach całkowicie bez tłuszczu i bardzo smacznie.

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • Musztarda francuska
  • Sól
  • Pieprz
  • Chili
  • Miód
  • Folia do pieczenia
  • 4 duże ziemniaki wedle uznania

 

100_4729k

 

Przygotowanie:

Na początek przygotowujemy w miseczce marynatę którą wysmarujemy nasze żeberka. Około 3 łyżek musztardy, tyle samo miodu, sól i pieprz do smaku wszystko razem dokładnie wymieszamy. Zwolennikom nieco pikantniejszej kuchni proponuję użycie jeszcze odrobiny chili.

Umyte żeberka smarujemy naszą marynatą i układamy na blasze. Ja by mój cały obiad był pieczony od razu i nie zajmował mi zbyt dużo czasu na blachę również wykładam kilka ziemniaków, jeśli zostanie jeszcze troszkę przypraw można je również nimi wysmarować lub nie.

100_4730k

Tak przygotowane mięso, przykrywamy dokładnie folią do pieczenie lub aluminiową, robimy w foli 3 dziurki na ujście odrobiny pary i pieczemy godzinę. Na 10 minut przed końcem pieczenia ściągamy folię i pozwalamy by nasze mięso i ziemniaczki jeszcze bardziej się zrumieniły, jednak nie jest to konieczne. Po godzinie nasza potrawa jest już gotowa, mięso pięknie samo odchodzi od kości. Piekło się we własnym sosie, dzięki czemu jest bardzo soczyste i nie straciło żadnych walorów smakowych.

100_4734k

Przygotowanie zajmuje około 10 minut i pieczenie w temp 190C – 200C godzinę. Bez doglądania po tym czasie nasze danie jest gotowe 🙂

W czasie kiedy pieką się moje obiadki ja mam czas dla siebie.

Życzę smacznego!

Jeśli podoba Ci się co robię to:

  • subskrybuj
  • łapka w górę
  • zalajkuj

Po prostu wciśnij coś. Dzięki wielkie.

Wtedy będę wiedziała, że Wam się podoba.

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl