Łatwe i zdrowe gotowanie – pieczone żeberka
W obecnej dobie cywilizacji mało kto nie ma problemów ze zbyt wysokim cholesterolem, czy innych problemów gastrycznych. Jesteśmy też bardzo zabiegani i staramy się by nasze posiłki były szybko przygotowywane. Nie zawsze są one jednak zdrowe, dlatego polecam Wam szybki i łatwy sposób na przygotowanie mięs różnego rodzaju i o różnych smakach całkowicie bez tłuszczu i bardzo smacznie.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- Musztarda francuska
- Sól
- Pieprz
- Chili
- Miód
- Folia do pieczenia
- 4 duże ziemniaki wedle uznania
Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy w miseczce marynatę którą wysmarujemy nasze żeberka. Około 3 łyżek musztardy, tyle samo miodu, sól i pieprz do smaku wszystko razem dokładnie wymieszamy. Zwolennikom nieco pikantniejszej kuchni proponuję użycie jeszcze odrobiny chili.
Umyte żeberka smarujemy naszą marynatą i układamy na blasze. Ja by mój cały obiad był pieczony od razu i nie zajmował mi zbyt dużo czasu na blachę również wykładam kilka ziemniaków, jeśli zostanie jeszcze troszkę przypraw można je również nimi wysmarować lub nie.
Tak przygotowane mięso, przykrywamy dokładnie folią do pieczenie lub aluminiową, robimy w foli 3 dziurki na ujście odrobiny pary i pieczemy godzinę. Na 10 minut przed końcem pieczenia ściągamy folię i pozwalamy by nasze mięso i ziemniaczki jeszcze bardziej się zrumieniły, jednak nie jest to konieczne. Po godzinie nasza potrawa jest już gotowa, mięso pięknie samo odchodzi od kości. Piekło się we własnym sosie, dzięki czemu jest bardzo soczyste i nie straciło żadnych walorów smakowych.
Przygotowanie zajmuje około 10 minut i pieczenie w temp 190C – 200C godzinę. Bez doglądania po tym czasie nasze danie jest gotowe 🙂
W czasie kiedy pieką się moje obiadki ja mam czas dla siebie.
Życzę smacznego!
Jeśli podoba Ci się co robię to:
- subskrybuj
- łapka w górę
- zalajkuj
Po prostu wciśnij coś. Dzięki wielkie.
Wtedy będę wiedziała, że Wam się podoba.
Komentarze