Kulinarnie

Lato w słoiku. Czyli leczo na zimę.

 

Lato w słoiku. Czyli leczo na zimę.

Lato w słoiku. Czyli leczo na zimę. No bo kto nie lubi leczo? Jest takie pyszne i łatwe w przygotowaniu, że aż żal jeść je tylko gdy trwa sezon na warzywa. Pomidory, papryka cukinia i papryka to idealna kompozycja by zachować choć trochę słońca w słoiku. A dzięki pasteryzacji nie musimy się martwić, że coś się zepsuje. Śmiało możemy zajadać się leczo również zimą. Wystarczy wszystko przygotować i zamknąć w słoikach. Kiedy zimą mam ochotę na leczo obsmażam trochę boczku lub kiełbasy dodaję zawartość słoika i obiad gotowy. Prosto i pysznie. Polecam 🙂

leczo na zimę 1

 

Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 2 kg papryki (mogą być dowolne, u mnie najwiecej było żółtych i kilka czerowonych)
  • 1,5 kg pomidorów
  • 6 dużych cebul
  • olej do smażenia
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 łyżeczki soli (do smaku)
  • około 1 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • odrobina ziarenek chili
  • garść świeżych liści bazylii

 

Przygotowanie warzyw

Leczo do słoików przygotowuję nieco inaczej niż takie które będzie od razu podane. Różnice wynikają, choćby z tego powodu, że nie dodaje od razu wędliny. Ale także pomidory przygotowuje inaczej by puściły odpowiednią ilość soku, który będzie doskonałą bazą do naszego leczo.

Zaczynamy od sparzenia pomidorów by pozbyć się z nich skórki. Najprościej na czubku każdego pomidora zrobić płytkie nacięcie nożem. Umieścić wszystkie pomidory w misce lub garnku. Zalać wrzątkiem i odczekać około 5 minut. Po tym czasie praktycznie skórka sama będzie schodzić.

Obrane pomidory pokroić na dowolne fragmenty, wyciąć brzydkie końcówki kwiatostanu i włożyć do garnka. Gotować około 30 minut. To czas który sprawi, że pomidory sie rozpadną, a sok nabierze ładnego koloru. Nie będzie przejrzysty.

Młodą cukinię wystarczy umyć, odciąć końcówki i pokroić w większą kostkę. Cukinie (kabaczek) należy obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Jeśli używamy kabaczka należy zwiększyć proporcje o 1 kg bo dużo z niego odchodzi do śmieci w takcie przygotowania.

Z papryk usuwamy gniazda nasienne i płuczemy pod bieżącą wodą by pozbyć się pozostałych pestek. Odsączamy i kroimy w większą kostkę.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a obrany czosnek drobno siekamy.

leczo-na-zime

Leczo na zimę:

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić. Zsunąć do ugotowanych pomidorów i już nie gotować.

Ponownie rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i obsmażyć paprykę. Na pewno nic więcej się nie zmieści. Więc po kilku minutach zsunąć ją do garnka z pomidorami.

W taki sam sposób zeszklić cukinie razem z czosnkiem. Maksymalnie 2 minuty nie dłużej i dodać do pozostałych składników.

Bazylię drobno posiekać dodać do warzyw. Przyprawić cukrem bo pomidory dają dużo kwasu, pieprzem chili i na początek 2 łyżeczkami soli. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Spróbować czy odpowiednio doprawione. Ja musiałam jeszcze dosolić.

Gotowe leczo przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować kolejne 10 minut licząc od zagotowania wody.

Z podanych składników otrzymałam 4 słoiki litrowe i 3 słoiki mniejsze 3/4 lita.

Po pasteryzacji wyjąć słoiki z wody, sprawdzić czy słoiki są mocno dokręcone i odstawić na ściereczkę do góry dnem. Wówczas jeśli ściereczka będzie miała plamy łatwo stwierdzić czy jakiś słoik puszcza sok. W takim przypadku najprawdopodobniej jest wadliwa zakrętka. Należy wymienić i powtórzyć proces pasteryzacji.

Pasteryzacja

Pasteryzacja to proces konserwacji produktu lub przetworów.

Na dnie dużego, szerokiego garnka umieszczamy ściereczkę i wkładamy słoiki. Tyle ile się zmieści. Wlewamy zimną wodę do 3/4 wysokości słoików. Gotujemy pod przykryciem.

 

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl