Kulinarnie

Kurczak pieczony z gruszkami

 

Kurczak pieczony z gruszkami

kurczak pieczony z gruszkami1

To prosta w przygotowaniu potrawa, zaś efekt zarówno estetyczny jak i smakowy jest zachwycający. Delikatne białe mięso w połączeniu z owocami to fantastyczna kompozycja. Kurczak pieczony z gruszkami jest delikatny, niesamowicie aromatyczny i bardzo, ale to bardzo smaczny idealny na szczególne okazje, niedzielny obiad lub święta.

kurczak pieczony z gruszkami2

kurczak pieczony z gruszkami5

 

Składniki:

  • Kurczak około 1, 5 kg
  • 7-8 gruszek im większe tym lepiej się prezentują, ja niestety nie miałam zbyt dużych
  • 1 duży cukier waniliowy
  • Margaryna do wysmarowania blachy
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek,
  • Czerwona papryka
  • Można również użyć trochę imbiru

 

Przygotowanie:

Kurczaka umyć osuszyć i dokładnie natrzeć ze wszystkich stron przyprawami. W środku również go trochę oprószyć. Kurczak jest bardziej aromatyczny jeśli po przyprawieniu zakryjemy go folią i wstawimy na minimum godzinę do lodówki. Choć nie jest to konieczne. Przyznam, że zawsze obiecuje sobie przygotować kurczaka dzień wcześniej by dobrze przegryzł przyprawy i jak dotąd mi się to nie udało. Choć z założenia wiem, że na pewno ten zabiegł podniósł by odrobine walory smakowe. Jednakże bez tego jest tak smakowity, że nie zaprzątam sobie tym głowy.

 

kurczak pieczony z gruszkami4

Kiedy kurczak się przegryza wykorzystamy czas na przygotowanie gruszek. No więc owoce należy obrać usunąć i gniazda nasienne. Minimum 4 gruszki kroimy na połówki, a pozostałe na drobniejsze kawałki np. ósemki. Blachę należy dokładnie wysmarować tłuszczem.

Po minionej godzinie wypełniamy wnętrze kurczaka ósemkami gruszek i spinamy skórkę wykałaczką by nadzienie się dobrze trzymało w środku. Kładziemy kruczka na plecach, a nóżki związujemy nitką. Dookoła układamy gruszki i obsypujemy je z góry cukrem waniliowym.

kurczak pieczony z gruszkami3

Kurczaka przykrywamy folią w której robimy 3 niewielkie dziurki. Tak przygotowanego wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika i pieczemy godzinę. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dalej pieczemy 30 minut, ściągamy folie i zapiekamy kolejne 15 minut aż będzie ładnie rumiano brązowy. W czasie pieczenia nie przewracamy kurczaka, on i tak upiecze się z każdej strony.

Upieczonego kurczaka podawać z ryżem, ziemniakami, kuskus, frytkami albo pieczywem. W trakcie pieczenia powstaje pyszny sos, można wykorzystać go, wystarczy po upieczeniu kurczaka zlać sos do małego rondelka, zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w ½ szklani wody, zagotować i sos gotowy.

Smacznego

kurczak pieczony z gruszkami

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

1 Comment

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

  • Świetny przepis na kurczaka. Przyznam, że z gruszkami nigdy nie przygotowywałam – koniecznie muszę spróbować takiej wariacji 🙂

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl