Kurczak pieczony z gruszkami
To prosta w przygotowaniu potrawa, zaś efekt zarówno estetyczny jak i smakowy jest zachwycający. Delikatne białe mięso w połączeniu z owocami to fantastyczna kompozycja. Kurczak pieczony z gruszkami jest delikatny, niesamowicie aromatyczny i bardzo, ale to bardzo smaczny idealny na szczególne okazje, niedzielny obiad lub święta.
Składniki:
- Kurczak około 1, 5 kg
- 7-8 gruszek im większe tym lepiej się prezentują, ja niestety nie miałam zbyt dużych
- 1 duży cukier waniliowy
- Margaryna do wysmarowania blachy
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek,
- Czerwona papryka
- Można również użyć trochę imbiru
Przygotowanie:
Kurczaka umyć osuszyć i dokładnie natrzeć ze wszystkich stron przyprawami. W środku również go trochę oprószyć. Kurczak jest bardziej aromatyczny jeśli po przyprawieniu zakryjemy go folią i wstawimy na minimum godzinę do lodówki. Choć nie jest to konieczne. Przyznam, że zawsze obiecuje sobie przygotować kurczaka dzień wcześniej by dobrze przegryzł przyprawy i jak dotąd mi się to nie udało. Choć z założenia wiem, że na pewno ten zabiegł podniósł by odrobine walory smakowe. Jednakże bez tego jest tak smakowity, że nie zaprzątam sobie tym głowy.
Kiedy kurczak się przegryza wykorzystamy czas na przygotowanie gruszek. No więc owoce należy obrać usunąć i gniazda nasienne. Minimum 4 gruszki kroimy na połówki, a pozostałe na drobniejsze kawałki np. ósemki. Blachę należy dokładnie wysmarować tłuszczem.
Po minionej godzinie wypełniamy wnętrze kurczaka ósemkami gruszek i spinamy skórkę wykałaczką by nadzienie się dobrze trzymało w środku. Kładziemy kruczka na plecach, a nóżki związujemy nitką. Dookoła układamy gruszki i obsypujemy je z góry cukrem waniliowym.
Kurczaka przykrywamy folią w której robimy 3 niewielkie dziurki. Tak przygotowanego wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika i pieczemy godzinę. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dalej pieczemy 30 minut, ściągamy folie i zapiekamy kolejne 15 minut aż będzie ładnie rumiano brązowy. W czasie pieczenia nie przewracamy kurczaka, on i tak upiecze się z każdej strony.
Upieczonego kurczaka podawać z ryżem, ziemniakami, kuskus, frytkami albo pieczywem. W trakcie pieczenia powstaje pyszny sos, można wykorzystać go, wystarczy po upieczeniu kurczaka zlać sos do małego rondelka, zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w ½ szklani wody, zagotować i sos gotowy.
Smacznego
Świetny przepis na kurczaka. Przyznam, że z gruszkami nigdy nie przygotowywałam – koniecznie muszę spróbować takiej wariacji 🙂