Kruche ciasto z owocami
To ciasto jest tak szybkie i łatwe w wykonaniu, że nawet każdy antytalent mógłby je przygotować.
Zwykle przygotowuje jem, gdy w domu nie ma nic słodkiego, a nagle nadchodzi to przeszywające łaknienie na nie wiadomo co? Coś by się zjadło, ale jakiś preferencji określonych brak.
Produkty:
- 120 g masła lub magaryny
- 1 szklanka cukru
- Cukier waniliowy
- 3 jajka
- 1,5 szkl maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Owoce
Przepis
Jajka utrzeć z cukrem, i kolejno dodawać wszystkie składniki, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy. Wlać do tortownicy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą ¾ ciasta.
Jabłka obrać, pokroić na dosyć spore cząstki i ułożyć na cieście i polać resztką ciasta, nie muszą być całkowicie pokryte.
Piec w temperaturze ok. 180°C 30-40 minut.
Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Komentarze