Kruche ciasto z jagodami
Kruche ciasto z jagodami to kolejna słodka propozycja. Kruche ciasta są bardzo smaczne i nie wymagają wielkiego wysiłku. Zaletą tego ciasta zdecydowanie jest to, że nie jest przesłodzone. Smakuje równie wybornie na drugi i trzeci dzień po upieczeniu, choć rzadko się zdarza by komuś zostało tak długo. Sposobem wykonania i składnikami bardzo przypomina proponowaną wcześniej przeze mnie szarlotkę. Jeśli próbowaliście jej, to z tym ciastem nie będzie żadnych trudności. Przygotowanie pianki jest odrobinę bardziej skomplikowane, a może nie tyle skomplikowane co wymaga nieco większej ilości składników.
Za to gwarantuje, że efekt końcowy będzie zadowalający, ciasto jest tak pyszne, że nie można mu się oprzeć.
Składniki na kruche ciasto z owocami
Przepis na dużą blachę 38/22 cm:
- 3 szklanki mąki
- 1,1/2 szklanki cukru
- 5 jaj
- 250 g masła lub margaryny do pieczenia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (Jeśli używamy budyni z cukrem zmniejszamy ilość dodanego cukru do pianki o połowę.)
- 1/2 szklanki oleju
- 40-50 dag jagód
(Możemy również skorzystać z innych owoców typu jagody, maliny, borówki, porzeczki.)
Przygotowanie:
Mąkę, żółtka, margarynę, pół szklanki cukru i proszek do pieczenia razem mieszamy. Możemy to zrobić przy użyciu miksera 5 minut w zupełności wystarczy.
Wyrobione ciasto, dzielimy na dwie części, jedna troszkę większa od drugiej. Obie musimy schłodzić przez co najmniej 2 godziny w zamrażalniku lub przygotować dzień wcześniej.
Większą część zamrożonego ciasta ucieramy na tarce jarzynowej, bezpośrednio do blachy bez konieczności wcześniejszego smarowania tłuszczem. Delikatnie równamy wierzch ciasta i zapiekamy je w piekarniku na jasno złoty kolor w temperaturze 190°C przez 20 minut.
Upieczony spód zostawiamy do wystygnięcia, a w międzyczasie przygotowujemy pianę. Wszystkie pozostałe produkty ubijamy ze sobą. Zaczynając oczywiście od ubicia białek na sztywno. Kiedy piana jest już sztywna i wysoka cały czas miksując na najwyższych obrotach wsypujemy cukier. Piana zacznie przypominać bezę, ale tak właśnie ma być.
Zmniejszamy nieco obroty miksera by dodać budynie, (na wysokich proszek, rozproszył by się po całej kuchni). Na samym końcu dodajemy olej, bardzo powoli, delikatnym strumieniem. Pianka odrobinę opadnie, tak właśnie musi być, proszę się nie obawiać. Przekładamy ja na wystudzony spód, rozsmarowujemy po całości i posypujemy jagodami.
Ostatnia już warstwa to kolejny kawałek zamrożonego ciasta, który ucieramy na tej samej jarzynowej tarce rozsypując delikatnie po jagodach. Nie musimy upychać jagód do środka, same pod ciężarem ciasta delikatnie się zanurzą w piance.
Całość ponownie wkładamy do piekarnika na 30 minut.
Złociste ciasto jest gotowe, można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, ale nie ma takiej konieczności. To kruche ciasto jest pyszne bez niczego, a lekko kwaskowe jagody zneutralizują słodycz. Chyba, że mamy wyjątkowych łasuchów to można skusić się na jeszcze odrobinę cukru pudru.
Smacznego:)
Jeśli podoba Ci się co robię to:
subskrybuj
- łapka w górę
- zalajkuj
Po prostu wciśnij coś. Dzięki wielkie.
Komentarze