Kulinarnie

Kruche ciasto z dojrzałymi owocami

 

Kruche ciasto z dojrzałymi owocami

kruche ciasto z dojrząłych owoców5

Ciasto należy przygotować koniecznie z bardzo dojrzałych owoców lub owoców z zalewy albo z kompotu. Z uwagi na krótki czas pieczenia, świeże owoce nie zdążyły by się upiec, chyba że truskawki, ale inne pozostałyby twarde. Głównym walorem ciasta jest polewa, która zapieka się na owocach i nadaje im niezwykły smak.

kruche ciasto z dojrząłych owoców6

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 100 g masła lub margaryny

 

kruche ciasto z dojrząłych owoców7

Polewa:

  • 1 jajko
  • 2 kopiaste łyżki miodu
  • 1/8 l kremówki

 

kruche ciasto z dojrząłych owoców8

Nadzienie:

  • Około 80 dag – Dowolne owoce, koniecznie bardzo dojrzałe, konserwowe lub z kompotu. (U mnie jabłka z kompotu)
  • Ważne by owoce z zalewy były dobrze odsączone.
  • 2 łyżki dżemu o wyrazistym smaku
  • 1 łyżka cukru pudru

 

kruche ciasto z dojrząłych owoców

Przygotowanie:

  1. Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 minut w zamrażalniku.
  2. Po tym czasie ciasto rozwałkować, przełożyć do dużej formy od tarty lub tortownicy 23 -26 cm. Ważne by ciasto było wyłożone również na boki tortownicy.
  3. Ponakłuwać je widelcem i piec w temperaturze 180 st. C. 12 minut.
  4. Na jeszcze gorące ciasto wyłożyć dżem i rozsmarować po całej powierzchni, a na to wyłożyć pokrojone kawałki owoców.
  5. Z 1 żółtka, miodu i kremówki przygotować polewę. Białko ubić na piane dodać do polewy i wymieszać. Ciasto zalać polewą i piec w temperaturze 180 stopni, aż polewa się stężeje i nabierze złotej barwy. U mnie 25 minut.
  6. Oprószyć całość cukrem pudrem. Cukier na owocach zniknie i zostawi ładny biały brzeg wokół ciasta.

 

Smacznego!

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl