Kulinarnie

Kotlety z kalafiora i mizeria light

 

Kotlety z kalafiora i mizeria light

Bardzo smaczne, aromatyczne kotlety z dużą ilością zieleniny – samo zdrowie. Są idealne gdy planujesz jarski dzień bez mięsa. Podałam je z mizerią, także w wersji light na bazie kefiru i ziemniaczkami z koperkiem. Kotlety sprawdzą się również na zimno jako przekąska lub w koszyku piknikowym.

kotlety z kalafiora4

 

Składniki na 10-12 sztuk:

  • średniej wielkości kalafior
  • 2 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki kaszki manny
  • pęczek pietruszki
  • pęczek szczypioru
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • dodatkowo bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

 

kotlety z kalafiora

Przygotowanie:

Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do miski i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Ponownie odcedzić na drobnym sitku by usunąć nadmiar wody. Przełożyć kalafior do miski, dodać jajka, kaszkę, bułkę, drobno posiekany szczypior i natkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Oprószyć solą, pieprzem i dobrze wymieszać składniki na gładką masę. Odstawić miskę na 15-20 minut by kaszka i bułka napęczniały. Po tym czasie formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!

kotlety z kalafiora3

Rady:

Osoby, które nie dbają o linie mogą dodać 2-3 łyżki startego żółtego sera lub parmezanu. A zamiast zieleniny przesmażona na patelni cebulkę. Osobiście wole wersje odchudzoną i taką polecam. 🙂

kotlety z kalafiora2

Mizeria light: 2 wężowe ogórki, obrać pokroić na plastry oprószyć solą i odstawić na 30 minut, aż puszczą sok. Zlać sok, dodać 1/2 pęczka posiekanego koperku, 1 szklankę kefiru i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl