Kotlety z kalafiora i mizeria light
Bardzo smaczne, aromatyczne kotlety z dużą ilością zieleniny – samo zdrowie. Są idealne gdy planujesz jarski dzień bez mięsa. Podałam je z mizerią, także w wersji light na bazie kefiru i ziemniaczkami z koperkiem. Kotlety sprawdzą się również na zimno jako przekąska lub w koszyku piknikowym.
Składniki na 10-12 sztuk:
- średniej wielkości kalafior
- 2 jajka
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki kaszki manny
- pęczek pietruszki
- pęczek szczypioru
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- dodatkowo bułka tarta do panierki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do miski i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Ponownie odcedzić na drobnym sitku by usunąć nadmiar wody. Przełożyć kalafior do miski, dodać jajka, kaszkę, bułkę, drobno posiekany szczypior i natkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Oprószyć solą, pieprzem i dobrze wymieszać składniki na gładką masę. Odstawić miskę na 15-20 minut by kaszka i bułka napęczniały. Po tym czasie formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Rady:
Osoby, które nie dbają o linie mogą dodać 2-3 łyżki startego żółtego sera lub parmezanu. A zamiast zieleniny przesmażona na patelni cebulkę. Osobiście wole wersje odchudzoną i taką polecam. 🙂
Mizeria light: 2 wężowe ogórki, obrać pokroić na plastry oprószyć solą i odstawić na 30 minut, aż puszczą sok. Zlać sok, dodać 1/2 pęczka posiekanego koperku, 1 szklankę kefiru i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.
Komentarze