Kotlety w pieprzowym sosie, doskonałe na niedzielny obiad.
Tradycyjna polska kuchnia to oczywiście kotlety schabowe. Szczególnie w czasach mojego dzieciństwa, znanym wszystkim jako czasy PRL-u obiad niedzielny kojarzony był z kotletem schabowym i rosołem. Kotlety w pieprzowym sosie są wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych schabowych. W odróżnieniu od wspomnianych kotletów, po wstępnym smażeniu przygotowuje się je w piekarniku i podaje z powstałym pieprzowym sosem. Upieczone mięso smakuje wybornie jest delikatne i kruche, dokładnie w taki sam sposób można przygotować polędwiczki wieprzowe, też będą pyszne. Polecam!
Składniki dla 4 osób:
- 4 nieco grubsze kotlety schabowe
- 2 łyżki zielonego pieprzu
- 1 szklanka bulionu z kostki
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- Mielony imbir
- 2-3 łyżki gęstej śmietany (niekoniecznie)
- Do dekoracji 2-3 listki świeżej melisy (niekoniecznie)
Kotlety w pieprzowym sosie – przygotowanie:
Mięso opłukać, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć zmiażdżonym ząbkiem czosnku i imbirem. Na 30 minut odstawić do lodówki.
Z obu stron obsmażyć kotlety na rozgrzanym oleju i przełożyć do płytkiego żaroodpornego naczynia. Zalać mięso gorącym bulionem i piec około 45 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia dodać do mięsa zielony pieprz. Mięso wyjąć, a sos doprawić śmietaną. Kotlety podawać z ziemniaczkami i sosem, równie pysznie smakuje z kaszą.
Smacznego!
Komentarze