Zdrowie i Uroda

Korzyści płynące z jedzenia awokado

awokado
 

Awokado  – pożywienie doskonałe!

Idealne awokado, doskonałe do spożycia powinno być dojrzałe o kremowej konsystencji. To owoc do którego nie wszyscy mogą się przekonać, mi samej zajęło to sporo czasu. Głównie dlatego, że owoc kojarzy nam się z czymś co nadaje się od razu do spożycia w postaci surowej. Teoretycznie takie jest awokado. Po zdjęciu dość nieprzyjemnej, chropowatej skórki mamy kremowy owoc w czystej postaci. No i tu zaczynają się schody. Nie znam osoby, która byłaby w stanie zjeść awokado tak jak je się np. jabłko, czy gruszkę. Awokado bowiem ma bardzo specyficzny smak, nie dość , że dojrzały owoc jest kremowy to jeszcze niemalże przypomina masło. Ale uwaga przecież nikt nie mówi, że trzeba je jadać jak jabłko czy gruszkę. Mimo, że w niektórych rejonach świata nosi nazwę gruszki aligatora to zapewniam Was że odpowiednio przyrządzone jest nie tylko smaczne, a wręcz rewelacyjne w smaku.

Dlatego też warto je sobie przyrządzić i nie tylko o smak tu chodzi. Sama nie odpuszczałam i nie zrezygnowałam po spróbowaniu tej maślanej gruszki, ze względu na szereg właściwości prozdrowotnych. Bowiem jest ich całe mnóstwo. Na pierwszym miejscu plasują się jednonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega 9. Poza tym awokado jest bogate w witaminy, takie jak A, E, C, B, i K, jak również minerały, takie jak potas i wapń.

Awokado
Bettypisze

Zobacz ile możesz zyskać jedząc awokado.

Zęby i kości

Ten pyszny owoc jest doskonały dla zdrowia kości! 1 owoc zawiera około 18 mg wapnia, minerał, który jest ważny w podporze i utrzymaniu zdrowych kości! Dodatkowe minerały takie jak fosfor, magnez i mangan, które zawiera też nie są bez znaczenia. Dlatego regularne spożywanie awokado może pomóc nie tylko w utrzymaniu zdrowych kości, ale także może zmniejszyć ryzyko rozwoju osteoporozy.

Rozwój mięśni

Awokado zawiera wszystkie 9 z aminokwasów: histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan i walinę. Aminokwasy są budulcem białek, a tym samym mają kluczowe znaczenie, jeśli planujemy stworzyć zdrowe i silne mięśnie. Wszystkie owoce i warzywa zawierają aminokwasy, jednak awokado zawiera komplet, które są wymagane do prawidłowej syntezy białka.

Włosy, skóra i paznokcie

Jeśli pragniesz przywrócić swoją skórę, paznokcie i włosy do właściwej formy i nadać im piękny wygląd, musisz koniecznie włączyć awokado do swojej diety i spożywać je częściej niż dotąd. Biotyna zawarta w awokado chroni nasze komórki przed uszkodzeniem. Kiedy mamy niedobór biotyny, możemy zauważyć, że nasze włosy i paznokcie stają się kruche, a skóra bardzo sucha. Równie istotna jest ryboflawina i niacyna zawarta w nim, pomogą utrzymać piękną cerę, lśniące włosy i mocne, zdrowe paznokcie. Można również zastosować maskę z awokado do twarzy i włosów, aby poprawić wygląd skóry i włosów w ciągu zaledwie kilku godzin.

Układ sercowo-naczyniowy

Awokado jest niezwykle korzystne dla naszego zdrowia, w tym serca, żył, tętnic i naczyń włosowatych. Ponieważ jest bogatym źródłem tłuszczów jednonienasyconych i zawierają związek o nazwie beta-sitosterol, który obniża poziom cholesterolu LDL, jednocześnie podnosząc dobry cholesterol HDL. Zawiera także witaminę B6 potas i kwas foliowy, a to pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca i kontrolować poziom ciśnienia krwi.

Odporność

Silny układ odpornościowy jest konieczny, aby móc podjąć walkę z chorobami. Ten owoc może przyczynić się do poprawy układu odpornościowego. Bowiem awokado jest bogate w selen i cynk, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Zaś jako źródło witaminy C oraz E  wspomaga odporność i produkcję przeciwciał w celu ochrony przed chorobami. Ale to nie wszystko zawiera także witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A i żelazo, które odgrywają ogromną rolę w zwiększaniu odporności naszego zdrowia. Komórki naszego układu odpornościowego wymagają wszystkich składników odżywczych obecnych w awokado, aby walczyć z patogenami, takimi jak wirusy, bakterie i czynniki rakotwórcze.

Trawienie i metabolizm

Awokado to jedyny owoc, który zawiera aż tyle tłuszczy, a do tego jest bardzo kaloryczny, mimo, że zawiera błonnik. Jednak nie należy się tym absolutnie przejmować, ponieważ jest wspaniałym źródłem L-karnityny, aminokwasów, które pomagają regulować metabolizm. Liczne badania wykazały, że wspomaga utratę masy ciała i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Ponadto dzięki tłuszczom, witaminom i minerałom w nim zawartym wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naszego metabolizmu, utrzymanie optymalnego tłuszczu, a także pomaga utrzymać zdrowy przewód pokarmowy.

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl