Czy wiesz, że wystarczy wykluczyć jeden składnik ze swojej diety aby zrzucić zbędne kilogramy? Zrób to jeśli chcesz schudnąć!
Brzmi intrygująco, prawda? Wierzcie mi, jeśli chcesz schudnąć to banalnie proste, choć odchudzanie nigdy nie jest proste. Tak naprawdę to katorżnicza praca! Tyje się tak szybko… już w tydzień, można przytyć kilka kilogramów. Ale pozbycie się ich zajmuje nam nie raz nawet kilka tygodni lub miesięcy. Z całą pewnością ktoś, kto to wymyślił chciał się zemścić na kobietach. 😉 Jeśli jednak wykluczymy ze swojej diety mąkę, to powoli organizm zacznie uzyskiwać pożądaną sylwetkę.
Teraz pewnie zaczynasz myśleć, ze to bzdura, że tak naprawdę wcale dużo jej nie spożywasz. Czy na pewno? Tylko pomyśl! Nie licząc warzyw wiele osób używa mąki niemalże do wszystkiego. Począwszy od białego pieczywa, pysznych bułeczek, a na słodyczach kończąc. Jeśli nadal to niewiele? To odpowiedz sobie na te pytania:
Czy nie dodajesz bułki do mięsa mielonego?
Czy nie panierujesz różnego rodzaju mięs?
Czy nie zaciągasz mąką sosów?
Czy nie zaciągasz mąką zup?
Czy nie jadasz białych makaronów?
Czy nie podajesz, niektórych warzyw np. brukselki, fasoli, czy kalafiora z bułką tartą?
Z jakiej mąki przygotowujesz, tak chętnie zjadane pyszne naleśniki, pierożki czy kluski?
Jeśli odpowiedz na te pytania jest twierdząca to wiedz, że to dopiero wierzchołek góry lodowej. Tak naprawdę ze względu na cenę pszennej mąki, w przemyśle spożywczym jest ona dodawana niemalże do wszystkiego. Tylko po to by głównie półprodukty były bardziej smaczne, zapychające i utrzymały w miarę niską cenę.
Co jeść?
Jak się okazuje mąka zajmuje czołowe miejsce jeśli chodzi o ilość w naszej diecie. Teraz pewnie zastanawiasz się co w takim razie jeść? Odpowiedź znów jest bardzo prosta. Wbrew pozorom by chudnąć wcale nie trzeba się głodzić. Wystarczy jeden produkt zamienić innym, bardziej wartościowym i mniej kalorycznym. Szerzej pisałam o tym w tym artykule „Dieta – odchudzanie w zgodzie z naturą„. Tak więc by się nie powtarzać, w dużym skrócie… Jeśli chcesz schudnąć musisz ograniczyć węglowodany. Oczywiście na otyłość składa się bardzo wiele czynników, ale prawie cały tłuszcz zgromadzony w ciele otyłego, pochodzi z węglowodanów. By schudnąć należy ograniczyć ich przyjmowanie. A jednym z węglowodanów, który plasuje się wysoko diecie przeciętnego człowieka jest właśnie mąka.
Pamiętajmy, że zdrowa dieta musi być zbilansowana. Tzn., że w jej skład zaliczamy białko, węglowodany i tłuszcze. Głodzenie się powoduje tylko magazynowanie zapasów jedzenia w organiźmie. Organizm broni się i magazynuje w postaci tanki tłuszczowej na gorsze czasy. Dlatego tak ważne jest by nie odmawiać sobie jedzenia, tylko stosować zdrowsze zamienniki. Jak już wspomniałam mąka jest jednym z węglowodanów. A do ich spalania (węglowodany – cukry) organizm potrzebuje dużo białka i dużo pewnych witamin oraz składników mineralnych. A tych składników nie ma wcale w cukrze, miodzie, mące ziemniaczanej, w coca-coli czy innych fastfoodach. W tych produktach nie ma białka, a bez niego cukier nie może być spalony.
Rezygnując z mąki szybko zobaczysz różnicę. A jeśli, dodatkowo zrezygnujesz z innych, niezdrowych produktów i zastąpisz je zdrowszymi to odchudzanie okaże się całkiem proste. Wiedz, że od pieczywa ziarnistego jeszcze nikt nie przytył. Jeśli nie umiesz wykluczyć pewnych produktów z diety całkowicie to sięgnij po ich zdrowsze i mniej kaloryczne odpowiedniki. Żeby chudnąć wcale nie trzeba jeść mało!
Pamiętaj „Cel jest to marzenie z datą wykonania.” – N. Hill
Jeśli podoba Ci się, podziel się tym artykułem.
Komentarze