Kolorowe kulki serowe
Zbliża się Nowy Rok. Może tego dnia warto podać gościom coś innego niż nieśmiertelne półmiski z wędlinami. Proponuje proste przekąski idealne na Sylwestra czy inne imprezy w postaci kolorowych kulek serowych. Na pewno będą atrakcją stołu bo wyglądają i smakują wyśmienicie. Można, a nawet trzeba przygotować je kilka godzin wcześniej i je schłodzić. Talerze nie są potrzebne, wystarcza wykałaczki. Polecam!
Składniki:
- 25 dag sera pleśniowego np. Rokpol
- 1/2 kostki masła masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 kostki bryndzy lub innego miękkiego sera może być feta lub inny
- lekko podsuszony i starty na tarce lub malakserem pumpernikiel
- drobno posiekana natka pietruszki
- czerwona słodka papryka
- 30 wykałaczek
- kilka liści sałaty
Przygotowanie:
Ser zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z bryndzą i masłem. Składniki dokładnie wyrobić na gładką masę. Z idealnie gładkiej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Z podanych składników powinno wyjść 30 sztuk.
10 obtaczać w natce pietruszki, kolejne 10 w papryce, a pozostałe w pumperniklu. Gotowe odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem ułożyć na półmisku z sałatą, w kulki wbić wykałaczki.
Smacznego!
Rady:
Można zmniejszyć ilość masła dodając fetę i trochę więcej sera pleśniowego.
Komentarze