KIT KAT Tort
Jakiś czas temu na Waszą prośbę obiecałam zamieścić przepis na torcik, który na moje urodziny zrobiła dla mnie synowa. Bardzo się cieszyła, że ktoś zainteresował się zdjęciem jej słodkości i z przyjemnością przygotowała przepis. Polecam to ciacho, mi bardzo smakowało:)
Składniki na ciasto
- 5 jaj
- 160 g cukru
- 20 g cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu bądź wanilia
- 180 g maki
- 40 g masła
- Kilka łyżek kakao zależnie od uznania
- Ekstra masła i mąki do wysmarowania blachy
- Kit katy (ilość zależy od wielkości naczynia 3 duże opakowania paluszków waflowych powinny wystarczyć)
- Truskawki
- Maliny
- Biała bądź ciemna czekolada jako polewa do truskawek
- Kokardka
- Galaretka
Składniki na krem
- Cukier do budyniu
- Bananowy budyń
- 100 g margaryny (Kasia)
Sposób przygotowania:
- Oddzielić żółtko od białka
- Masło odstawić w cieple miejsce, aby zmiękło
- Wymieszać białko i cukier mikserem na sztywny pianę
- Wymieszać żółtko z cukrem waniliowym bądź ekstraktem i miksować do spienienia
- Pianę delikatnie wymieszać z ubitymi żółtkami, mąka (przesiana przez sito) i masłem (powinno być miękkie). Wszystko razem dobrze zmiksować.
- Masę dzielimy na dwie części i do jednej z nich wsypujemy kakao
- Formy do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy mąką
- Piekarnik podgrzewamy do 170 C i pieczemy ciasto przez około 25 minut. Dwie warstwy osobno.
- Po upieczeniu odstawiamy do schłodzenia na kilka minut w formie, następnie wyciągamy z formy i odstawiamy do schłodzenia.
Krem
- Gotujemy budyń (ja gotowałam bananowy), ale zamiast użyć 500 ml to używamy 300 ml, aby był bardziej gesty.
- Czekamy, aż ostygnie i dodajemy 100 g margaryny
- Miksujemy mikserem do momentu, aż krem będzie gładki
Ciasto
- Krem rozprowadzamy po jednej z warstw ciasta, a następnie nakładamy drugą warstwę na posmarowaną oraz smarujemy ciasto kremem po bokach.
- Obie warstwy przycinamy, aby były równe sobie.
- Truskawki i maliny moczymy w roztopionej czekoladzie ciemnej lub białej wedle uznania.
- Kit katy przykładamy do ciasta i przytrzymując je wiążemy kokardkę, aby je umocować.
- Galaretkę przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu, kiedy będzie już tężejąca wykładamy na ciasto (musi być ścięta by się nie rozlała), aby wszystko się nie rozpadło po zdjęciu kokardki.
- Na górę ciasta kładziemy czekoladowe truskawki i maliny i wedle własnego uznania możemy utrzeć trochę wiórków czekolady na górę.
- Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki i podajemy zimne.
- Od autora w razie potrzeby proszę pytać 🙂
Smacznego 😉
loading...
Komentarze