Kaszka manna na mleku
Kaszka manna na mleku to klasyk chyba każdego polskiego domu. Jako dziecko uwielbiałam na śniadanie mleczne zupy koniecznie z bułeczką z konfiturą lub dżemem. Mmm pychota, pamiętacie jeszcze ten smak? Właściwie to do dziś je uwielbiam tylko nie wiedzieć czemu jakoś rzadziej gotuje. Może wyrosłam? Heheh…
Ale kiedy pojawia się już na stole to wszyscy z ogromnym apetytem opróżniamy miseczkę, rozglądając się czy jeszcze coś zostało. Kaszka manna to naprawdę pyszne i pożywne śniadanie dla dużych i małych. Polecam!
Składniki na dwie porcje:
- 3 łyżki kaszki manny
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- cukier do smaku (około 1,5 łyżki)
- Ponadto bułeczki z konfiturą i jakiś sok do polania (niekoniecznie)
Przygotowanie:
W garnku zagotować 1,5 szklanki mleka ze szczyptą soli i cukrem, a w szklance rozmieszać kaszkę z pozostałym mlekiem. Gdy mleko zacznie wrzeć rozrobiona kaszkę wlać do garnka i energicznie mieszać rózgą lub łyżką by nie powstały grudki. Gotować 2 minuty i od razu rozlewać do miseczek.
U mnie kaszka polana sokiem z malin podana ze słodką chałką z konfiturą
Smacznego!
Komentarze