Karkówka pieczona z sosem jabłkowym
Jesienią znacznie częściej sięgamy po pieczenie, nie ma jak to słuszna porcja mięsa w chłodne dni. Karkówka doskonale nadaje się na pieczeń, bo jest soczysta i zarazem krucha. Dobrze doprawiona i pieczona z cebulką, papryką i jabłkami smakuje wyśmienicie. Z pieczonych warzyw i owoców po zmiksowaniu powstaje wspaniały sos, idealny do podania z mięsem i np. ziemniaczkami. Karkówka pieczona z sosem jabłkowym to danie, które sprawdzi się w weekend, a nawet święta. Polecam!
Składniki:
- 1,2 -1,5 karkówki
- 1, 5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 4 jabłka
- 2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Karkówkę nacieram wszystkimi przyprawami i odstawiam na 30 minut do lodówki. Nagrzewam do 190 stopni C. piekarnik.
Rozgrzewam na patelni olej i z każdej strony obsmażam karkówkę, aż się dość mocno zarumieni. Chodzi o to by zamknąć wszystkie pory przed pieczeniem. Na końcu podlewam mięso 1/4 szklanki wody, doprowadzam do wrzenia i całość przekładam wraz z płynem do żaroodpornego naczynia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 45 minut.
W międzyczasie obieram jabłka, usuwam gniazda i kroję na ćwiartki. Cebule obieram i kroje na ósemki, a z papryki usuwam gniazdo nasienne i również kroje na ćwiarteczki, czosnek obieram ze skórki i zostawiam w całości.
Wyciągam naczynie z piekarnika, polewam mięso powstałym sosem i obkładam dookoła jabłkami, cebulą, papryką i czosnkiem. Wstawiam naczynie ponownie do piekarnika na kolejne 45 minut.
Po wyjęciu z pieca zostawiam mięso na 15 minut na deseczce by odpoczęło. Rozgotowane warzywa i owoce miksuje ręcznym blenderem wraz z powstałym sosem. Jeżeli istnieje potrzeba odrobinę dosładzam.
Uwaga:
- W ten sam sposób można wykonać sos pomijając paprykę lub odejmując 2 jabłka, a dodając dwie papryki. Wówczas powstanie pyszny sos paprykowo-jabłkowy.
- Przyjmuje się że na każdy 1 kg mięsa, przypada 1 godzina pieczenia.
Smacznego!
Komentarze