Kulinarnie

Karkówka pieczona z sosem jabłkowym

 

Karkówka pieczona z sosem jabłkowym

Karkówka pieczona z sosem jabłkowym3

Jesienią znacznie częściej sięgamy po pieczenie, nie ma jak to słuszna porcja mięsa w chłodne dni. Karkówka doskonale nadaje się na pieczeń, bo jest soczysta i zarazem krucha. Dobrze doprawiona i pieczona z cebulką, papryką i jabłkami smakuje wyśmienicie. Z pieczonych warzyw i owoców po zmiksowaniu powstaje wspaniały sos, idealny do podania z mięsem i np. ziemniaczkami. Karkówka pieczona z sosem jabłkowym to danie, które sprawdzi się w weekend, a nawet święta. Polecam!

Karkówka pieczona z sosem jabłkowym1

Składniki:

  • 1,2 -1,5 karkówki
  • 1, 5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki oleju do smażenia

 

Karkówka pieczona z sosem jabłkowym

Przygotowanie:

Karkówkę nacieram wszystkimi przyprawami i odstawiam na 30 minut do lodówki. Nagrzewam do 190 stopni C. piekarnik.

Rozgrzewam na patelni olej i z każdej strony obsmażam karkówkę, aż się dość mocno zarumieni. Chodzi o to by zamknąć wszystkie pory przed pieczeniem. Na końcu podlewam mięso 1/4 szklanki wody, doprowadzam do wrzenia i całość przekładam wraz z płynem do żaroodpornego naczynia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 45 minut.

Karkówka pieczona z sosem jabłkowym4

W międzyczasie obieram jabłka, usuwam gniazda i kroję na ćwiartki. Cebule obieram i kroje na ósemki, a z papryki usuwam gniazdo nasienne i również kroje na ćwiarteczki, czosnek obieram ze skórki i zostawiam w całości.

Wyciągam naczynie z piekarnika, polewam mięso powstałym sosem i obkładam dookoła jabłkami, cebulą, papryką i czosnkiem. Wstawiam naczynie ponownie do piekarnika na kolejne 45 minut.

Po wyjęciu z pieca zostawiam mięso na 15 minut na deseczce by odpoczęło. Rozgotowane warzywa i owoce miksuje ręcznym blenderem wraz z powstałym sosem. Jeżeli istnieje potrzeba odrobinę dosładzam.

Karkówka pieczona z sosem jabłkowym5

Uwaga:

  1. W ten sam sposób można wykonać sos pomijając paprykę lub odejmując 2 jabłka, a dodając dwie papryki. Wówczas powstanie pyszny sos paprykowo-jabłkowy.
  2. Przyjmuje się że na każdy 1 kg mięsa, przypada 1 godzina pieczenia.

Smacznego!

 

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl