Zdrowie i Uroda

Jesienne dolegliwości, a wrzody

 

Bóle brzucha czy to wrzody żołądka?

Niespodziewana zgaga, piekący ból, szczególnie po posiłkach, a nawet w nocy, kwaśne odbijanie, nudności lub wymioty – to główne objawy choroby wrzodowej, które nasilają się zwłaszcza jesienią, a także wiosną. Dawniej lekarze byli przekonani, że za wrzody całkowicie odpowiedzialny jest stres. Obecnie wiadomo, że sprawcą tych paskudnych dolegliwości są bakterie.

I to fantastyczna wiadomość! Stres towarzyszy nam przez całe życie, walka z nim to syzyfowa praca. Na szczęście, nie ze stresem musimy walczyć by pozbyć się wrzodów. Choć wiadomo, że stres generalnie szkodzi zdrowi i należy go unikać. Zaś jeśli chodzi o wrzody na ratunek przychodzą antybiotyki, nimi możesz wyleczyć wrzody jak każdą chorobę bakteryjną.

Jesienne dolegliwości, a wrzody

Najważniejsza jest właściwa diagnoza

Wrzód to mały ubytek (nadżerka) śluzówki albo dwunastnicy. Jego zlokalizowanie umożliwia przeprowadzenie gastroskopii. Podczas badania lekarz wprowadza przez przełyk pacjenta giętki przewód, na którego końcu znajduje się maleńka kamera. Ponieważ choroba wrzodowa bywa dziedziczna, a bakteriami bardzo łatwo się zarazić warto zrobić sobie badania na obecność Helicobacter pylori, zwłaszcza gdy ktoś z bliskich ma kłopoty żołądkowe. Badanie można przeprowadzić w laboratorium analitycznym, poproś swojego lekarza o skierowanie na badania, które wyjaśnią, czy sprawcą twoich dolegliwości są bakterie.

 

Zalecana profilaktyka

  1. By uniknąć choroby wrzodowej wskazana jest higiena i profilaktyka. Nie zawsze wiadomo kto z twojego otoczenia jest chory, dlatego zawsze używaj własnego talerzyka i sztućców, a przybory toaletowe traktuj jako coś naprawdę osobistego.
  2. Jeśli zażywasz leki przeciw reumatyczne lub inne zawierające salicylaty należy napić się herbatki rumiankowej zawsze przed ich zażyciem. Rumianek zawiera bisabolol, substancję która chroni błonę śluzową żołądka.
  3. Medycyna ludowa od dawna zna lecznicze działanie liści kapusty i soku z niej to dobry sposób na dolegliwości wrzodowe. Każdy, kto ma skłonności do wrzodów profilaktycznie powinien wypijać szklankę soku z kapusty dziennie. Tę dawkę soku należy podzielić na cztery porcje i pić między posiłkami.
  4. Przy nieżycie żołądka ze skłonnością do wrzodów dobrze jest stosować sok z ziemniaków. Zawarte w nim substancje kleiste rozpościerają się jako powłoka ochronna na błonie śluzowej żołądka i jelit, ułatwiając procesy lecznicze. Dzienna dawka to ilość soku pozyskanego ze średniej wielkości ziemniaka.

 

Kto jest bardziej narażony?

Zakażenie bakterią zwykle trwa wiele lat, zanim dojdzie do rozwoju wrzodu trawiennego. Najpierw pojawiają się zmiany zapalne, które zmniejszają odporność błony śluzowej, potem dochodzi do jej uszkodzeń, które można nazwać nadżerkami, a w kolejnym etapie uszkodzenia te przekształcają się we wrzód. Z upływem lat i postępem choroby błona śluzowa zmienia się tak bardzo, że traktuje się to jak stan przedrakowy. Zatem infekcję warto leczyć zaraz po jej wykryciu, by zapobiec tym samym chorobie wrzodowej, a może i rakowi żołądka.

Najbardziej narażone są osoby prowadzące intensywny tryb życia, ludzie o wysokich ambicjach, przeżywający silne wewnętrzne napięcia, żyjące w stresie. Często infekcja występuje już u dzieci. Nosicielem bakterii jest co drugi dwudziestolatek, zaś u sześćdziesięciolatków zakażonych jest około 90%. Nic więc dziwnego, że rak żołądka jest bardzo rozpowszechniony. W krajach rozwiniętych zarówno liczba nowych przypadków, jak i liczba zgonów zaczęły już spadać.

Rozwojowi choroby sprzyja wszystko co powoduje zwiększone wydzielanie kwasów żołądkowych: picie kawy, mocnej herbaty, alkoholu, palenie papierosów, zażywanie niektórych leków.

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

1 Comment

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Polub mnie

Translator

Translator Plugin

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl