Jak zrobić frużelinę?
Jak zrobić frużelinę? Frużelina to nic innego jak owoce w żelu. Niektórzy mylnie interpretują tą nazwę rozgotowując owoce i zaciągając mączką ziemniaczaną. To błąd! Owszem do frużeliny konieczny jest dodatek mączki. Jednakże żelową konsystencje jaką powinna mieć frużelina uzyskamy dzięki żelatynie. To właśnie ona sprawi, że owoce, a nie rozgotowana mazia czy kisiel będą w lekkim żelowym sosie.
Frużelina
Tak przygotowana jest wspaniałym dodatkiem do deserów, kremów, lodów, naleśników czy ciast, a nawet drobiu. Mając dostęp do świeżych sezonowych owoców warto przygotować kilka słoiczków. Gotowa jest idealna do deserów, gęsta i chłodna. Nie tracimy czasu na chłodzenie i przygotowanie. Z drugiej zaś strony przygotowanie frużeliny nie trwa długo i można również ją zrobić z owoców mrożonych.
Ja co jakiś czas robię sobie kilka słoiczków by mieć zapas. Nic tak nie poprawia smaku deseru jak dodatek owoców w żelu.
Składniki:
- 250 g owoców (miałam świeże borówki i porzeczki)
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej rozpuszczona w dwóch łyżkach zimnej wody
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3-4 łyżki cukru w zależności (do porzeczek trochę więcej)
- 1-2 łyżki cytryny
Przygotowanie:
Oczyszczone owoce wsypuje do rondelka, zasypuję cukrem i odstawiam na jakieś 15 minut.
Żelatynę zalewam odrobiną wody tylko tyle by ją przykryła i odstawiam by napęczniała.
Na niewielkiej mocy palnika podgrzewam owoce by cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok. Dodaje sok z cytryny, mączną zawiesinę, mieszam i doprowadzam do wrzenia. Natychmiast ściągam z kuchenki.
Napęczniałą żelatynę dodaje do gorących owoców i mieszam by się rozpuściła. Na wszelki wypadek podgrzewam jeszcze odrobinę i szybko ściągam z kuchenki. Nie wolno zagotować ponownie owoców, by żelatyna nie straciła swoich właściwości żelujących. Gorącą frużelinę wkładam do wyparzonych małych słoiczków, dobrze zakręcam i odstawiam do góry dnem by się zamknęły. Zimne przechowuję w szafie lub w lodówce.
Jeśli potrzebuje frużelinę od razu do deseru, to niestety trzeba poczekam aż wystygnie i zgęstnieje. Powinna mieć konsystencje tężejącej galaretki.
Gdyby frużelina po schłodzeniu okazała się zbyt gęsta wystarczy dodać 1-2 łyżki gorącej wody i dokładnie wymieszać. Przeciwnie, jeśli jest zbyt rzadka należy dodać odrobinę wcześniej namoczonej, napęczniałej żelatyny i podgrzać (nie gotować!).
Udanych deserów:)
Komentarze