Jak wyczyścić piekarnik domowym sposobem
Wielu z nas kocha dania z piekarnika, ich przyrządzenie jest bardzo wygodne. Oszczędzamy czas i nie musimy stać przy garnkach. Takie gotowanie ma wiele zalet. Choćby to, że potrawy przygotowane w piekarniku są o wiele zdrowsze, niż te smażone. Poza tym nie musimy używać tłuszczy. Niestety stan piekarnika po dłuższym użytkowaniu pozostawia wiele do życzenia. A czyszczenie dostępnymi środkami nie należy do przyjemności. Jest trudne, już same opary od środków czyszczących przyprawiają o zawrót głowy. Koniecznie trzeba je ukrywać przed dziećmi. Dziś mam dla Was rozwiązanie problemu, koniec ze żrącą chemią. Przeczytajcie poniżej jak można to zrobić w inny sposób.
Jak wyczyścić piekarnik domowym sposobem?
Już jakiś czas temu zachwalałam Wam cudowne działanie sody oczyszczonej w tym artykule. Można ja używać do bardzo wielu rzeczy, bo sprawdza się idealnie w gospodarstwie domowym. Sama poszukuje wciąż nowych zastosowań jej działania. Ostatnio odkryłam jak dzięki niej wyczyścić piekarnik.
Jak wyczyścić piekarnik sodą i octem
Pokażę wam jak bezpiecznie i skutecznie wyczyścić piekarnik bez używania żrących środków. Wymaga to trochę czasu i wysiłku, ale warto. Ponadto, pewnie macie wszystko czego do tego potrzeba w domu.
Potrzebujemy:
- piekarnik 😉
- soda
- woda
- gumowe rękawiczki
- mokra ściereczka
- biały ocet
- butelka ze spryskiwaczem
Czyszczenie:
[yes_list]- Wyjąć wszystko z piekarnika i odstawić na bok
- Zrobić pastę sodową: W małej misce, wymieszać pół szklanki sody z paroma łyżkami wody. Wymieszać tak, by powstała rozprowadzalna pasta. Ja potrzebowałam 3 łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Pokryć piekarnik: Rozprowadzić pastę na wewnętrznej powierzchni piekarnika, unikając elementów grzewczych. Ja robiłam to w rękawiczkach, dzięki czemu mogłam sięgnąć w najgłębsze zakamarki bez obawy o zniszczenie paznokci. Soda może zbrązowieć przy wcieraniu, jest to normalne. Trzeba pokryć piekarnik jak najlepiej się da.
- Zostawić na noc: Zostawić mieszankę na 12h lub na noc.
- Wyczyścić kratki: W międzyczasie wyczyść kratki.
- Wytrzeć piekarnik: Po 12h wytrzyj mokrą ścierką zaschniętą pastę sodową tak dobrze jak potrafisz. Silikonową łyżką możesz pomóc sobie zdrapać masę z trudno dostępnych miejsc.
- Spryskaj trochę octem Wlej trochę octu do butelki i popryskaj resztki sody w piekarniku. Ocet wejdzie w reakcję z sodą i zacznie się spieni.
- Ostatnie przetarcie: Mokrą ścierką zetrzyj ostatnie resztki sody i octu.
- Włóż kratki: Włóż wszystko z powrotem do piekarnika. Gotowe.
Prawda, że proste?
źródło: thekitchn
Bardzo często używam przy sprzątaniu właśnie sody – jest niezastąpiona, szczególnie w tych najbrudniejszych przypadkach. Do tego mleczko CIF. Ocet mnie niestety nie przekonuje zapachem… po prostu dobrze sobie radzę bez niego
Serdeczności!
Soda, soda i jeszcze raz soda 🙂 Mój ulubiony pomocnik 🙂
Pozdrawiam H.
Piekarnik jest zawsze ciężko wyczyścić.. Ostatnio stosowałam specjalny specyfik ale teraz spróbuje twojej metody, mam nadzieję, że będzie skuteczna 🙂