Jajka z delikatnym sosem ziołowym
Dania na zimno, których podstawę stanowią jajka, cieszą się zawsze dużym powodzeniem. Nadają się na letnie kolacje, są mile widzianym daniem zimnego bufetu w czasie karnawału, czy spotkań towarzyskich. I nie trzeba ich długo przygotowywać.
Składniki:
- 8 jajek
- 1 kieliszek jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki śmietany
- 125 g chudego twarogu
- 2 łyżki musztardy
- 1 cebula
- 1 pęczek pietruszki, kopru i szczypiorku
- 1 ogórek konserwowy
- sól, pieprz i szczypta cukru
Ponadto do dekoracji:
- koper i 4 małe pomidory
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i przekroić na połówki.
Twaróg rozdrobnić widelcem i stale mieszając dodawać stopniowo jogurt, śmietanę i musztardę.
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce, a przyprawy ziołowe drobno posiekać. Dodać wszystko do sosu i doprawić do smaku.
Sos wlać do miseczki dookoła poukładać połówki jajek i ozdobić.
Najlepiej podawać z pieczywem pełnoziarnistym lub przypieczonymi tostami z masłem.
Smacznego!
Komentarze