Houla-Houla cocktail
Kolejny drink na bazie ginu. Houla-houla cocktail przygotować można na kilka sposobów. Jedni preferują uzupełnić drink sokiem pomarańczowym i wodą sodową, a inni sokiem ananasowym. W obu przypadkach można dodać wodę sodową i schłodzić porządna dawką lodu. Ja przygotowałam koktajl łącząc gin z sokiem ananasowym. Dzięki niemu czuć delikatną goryczkę charakterystyczną dla ginu, ale również słodycz płynącą z ananasa. Wszystko mocno schłodzone i wstrząśnięte w shakerze do połowy wypełnionym lodem. Udekorowane sporym plastrem świeżego owocu, oczywiście do zjedzenia. Prosto i pysznie 🙂
Na taki drink można pozwolić sobie tylko w domu. W żadnym lokalu nikt nie zaserwuje tak dużego kawałka owocu. Miłośnicy tego trunku i ananasów, a ja do nich również należę na pewno będą zachwyceni. To doskonałe połączenie, odpowiednio mocne, odpowiednio słodkie i orzeźwiające. Spróbujcie sami.
Składniki:
- 50 ml ginu
- 35 ml soku ananasowego np. z kartonika
- 1 plaster ananasa
- lód
Przygotowanie:
W shakerze wypełnionym do połowy lodem wymieszać gin z sokiem. Odcedzić od lodu i podawać w kieliszku koktajlowym ze słomką. Ananasa obrać ze skórki, wydrążyć rdzeń i włożyć w kawałku lub mniejszych kawałkach do kieliszka. Można również zawiesić na nim jako ozdobę i przekąskę. Proste i pyszne – uwaga bo dość mocne! Gdyby było za mocne proporcje można dostosować do własnych potrzeb.
Na zdrowie 😉
Komentarze