Kulinarnie

Gulasz wieprzowo-drobiowy

 

Gulasz wieprzowo-drobiowy

gulasz wieprzowo-drobiowy3

Choć gulasz jest tradycyjną potrawą węgierską, z łatwością zadomowił się w polskiej kuchni. Nikogo to nie dziwi, bo Polacy bardzo lubią mięsne dania, a gulasz właśnie takim jest. Przez lata powstało wiele rodzajów gulaszu z różnych gatunków mięs, a nawet w wersjach bezmięsnych. Najbardziej tradycyjny, przyrządza się z trzech rodzajów mięs; wieprzowiny, wołowiny i drobiu z dodatkiem papryki i pomidorów. Jest to niezwykle aromatyczna potrawa, w Polsce podawana głównie z kaszą lub ziemniakami.

Zachęcam Was do spróbowania pysznego gulaszu wieprzowo-drobiowego, który jest równie wyśmienity jak ten z dodatkiem wołowiny. Mięso jest kruche i soczyste, a sos delikatny, a przy tym dobrze doprawiony i brązowy. Zawsze podaje go z kaszą bo to dla mnie nierozłączny duet, a do tego koniecznie ogórki, najlepiej kiszone. W gulaszu myśliwskim są one niezbędne, tu występują tylko jako pyszny dodatek, chrupiące i wyraziste w smaku podkreślają smak mięsa i sosu.

gulasz wieprzowo-drobiowy1

Składniki:

  • 700 g wieprzowiny (łopatki)
  • 600 g filetów z piersi kurczaka bez skóry
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • Przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ja dodaje jeszcze 1/4 łyżeczki ziarenek chili bo lubimy pikantnie -ale można z nich zrezygnować.

 

gulasz wieprzowo-drobiowy

Przygotowanie:

Mięso pokrój w kostkę około 2 cm. Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę lub piórka. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i również pokrój w grubą kostkę.

Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej wrzuć łopatkę, kurczaka, oprósz solą, pieprzem i przesmaż aż straci swój surowy kolor. Dodaj cebulę, czosnek, oprósz słodką papryką i smaż aż cebula dobrze się zeszkli. Nie zapomnij mieszać by się nie przypaliło. Jeśli ma być bardziej pikantnie dodaj też ziarenka chili. Zalej wodą, tyle by pokryła całe mięso i duś pod przykryciem 45 minut. Dodaj pokrojoną paprykę i duś kolejne 20 -30 minut, aż mięso i papryka będą miękkie.

Mąkę rozprowadź w 1/3 szklanki zimnej wody, wlej do garnka i mieszając doprowadź do wrzenia by sos zgęstniał. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Spróbuj czy nie trzeba jeszcze odrobinę dosolić i podawaj z kaszą lub ziemniakami.

Smacznego!

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl