Gulasz wieprzowo-drobiowy
Choć gulasz jest tradycyjną potrawą węgierską, z łatwością zadomowił się w polskiej kuchni. Nikogo to nie dziwi, bo Polacy bardzo lubią mięsne dania, a gulasz właśnie takim jest. Przez lata powstało wiele rodzajów gulaszu z różnych gatunków mięs, a nawet w wersjach bezmięsnych. Najbardziej tradycyjny, przyrządza się z trzech rodzajów mięs; wieprzowiny, wołowiny i drobiu z dodatkiem papryki i pomidorów. Jest to niezwykle aromatyczna potrawa, w Polsce podawana głównie z kaszą lub ziemniakami.
Zachęcam Was do spróbowania pysznego gulaszu wieprzowo-drobiowego, który jest równie wyśmienity jak ten z dodatkiem wołowiny. Mięso jest kruche i soczyste, a sos delikatny, a przy tym dobrze doprawiony i brązowy. Zawsze podaje go z kaszą bo to dla mnie nierozłączny duet, a do tego koniecznie ogórki, najlepiej kiszone. W gulaszu myśliwskim są one niezbędne, tu występują tylko jako pyszny dodatek, chrupiące i wyraziste w smaku podkreślają smak mięsa i sosu.
Składniki:
- 700 g wieprzowiny (łopatki)
- 600 g filetów z piersi kurczaka bez skóry
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- Przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ja dodaje jeszcze 1/4 łyżeczki ziarenek chili bo lubimy pikantnie -ale można z nich zrezygnować.
Przygotowanie:
Mięso pokrój w kostkę około 2 cm. Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę lub piórka. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i również pokrój w grubą kostkę.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej wrzuć łopatkę, kurczaka, oprósz solą, pieprzem i przesmaż aż straci swój surowy kolor. Dodaj cebulę, czosnek, oprósz słodką papryką i smaż aż cebula dobrze się zeszkli. Nie zapomnij mieszać by się nie przypaliło. Jeśli ma być bardziej pikantnie dodaj też ziarenka chili. Zalej wodą, tyle by pokryła całe mięso i duś pod przykryciem 45 minut. Dodaj pokrojoną paprykę i duś kolejne 20 -30 minut, aż mięso i papryka będą miękkie.
Mąkę rozprowadź w 1/3 szklanki zimnej wody, wlej do garnka i mieszając doprowadź do wrzenia by sos zgęstniał. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Spróbuj czy nie trzeba jeszcze odrobinę dosolić i podawaj z kaszą lub ziemniakami.
Smacznego!
Komentarze