Francuskie ciasteczka z bananami
Tym razem poszłam na łatwiznę. Przyznaje miałam lenia i nie chciało mi się specjalnie nic robić, ale miałam apetyt na coś do kawki. Dobrze na taki nagły głód mieć w lodówce gotowe francuskie ciasto bo można wyczarować z niego szybko wiele smakołyków. W domu były też banany więc pomysł na bananowe ciasteczka zrodził się błyskawicznie. Francuskie ciasteczka z bananami były tak pyszne, że tak samo błyskawicznie zniknęły z talerza mimo, iż zrobiłam je z podwójnej porcji bo aż z dwóch płatów ciasta. Polecam to szybki i sprawdzony sposób na głoda 🙂
Składniki:
- 1 płat francuskiego ciasta wystarcza na 10 ciastek
- 1-2 banany
- 2 łyżki najlepiej brązowego cukru, ale może być tez biały do oprószenia
- 1 jajko
Przygotowanie:
Zaczynamy od włączenia piekarnika by zdążył się nagrzać bo jak wspomniałam ciasta przygotowuje się szybciutko.
Płat ciasta rozwijamy, kroimy na pół, a potem każdą część na kolejne 5 części by powstało 10 prostokątów.
Banany kroimy na plasterki. Na połowę każdego prostokąta nakładamy po 3 plasterki banana, każdy musi nachodzić odrobinę na siebie. Na drugiej połowie każdego prostokąta robimy 3 nacięcia, z każdej strony zostawiając centymetr nienaciętego ciasta.
Każdy prostokąt składamy na pół by powstał kwadrat. Ponacinaną połową ciasta zakrywamy część na której leżą banany. By kwadraciki dobrze się zamknęły dociskamy je do siebie najlepiej widelcem. Jajko roztrzepujemy widelcem lub rózgą i smarujemy wszystkie ciasta, a następnie oprószamy cukrem. Układamy je na blasze wyłożonej papierem, można wykorzystać ten w którym zawinięte było ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C. piekarnika i pieczemy aż się zarumienią 17-20 minut.
Fantastycznie smakują na ciepło podejrzewam, że na zimno też, ale niestety nie doczekały by to sprawdzić 🙂
Smacznego!
Komentarze