Kulinarnie

Drobiowe szaszłyki Satay

 

Drobiowe szaszłyki Satay

szaszłyki drobiowe2

Kilka tygodni temu moja hinduska koleżanka przygotowując prezentacje opisywała ich regionalne potrawy. Między innymi drobiowe szaszłyki, rodem z Indonezji. Bardzo mnie zainteresowały ze względu na prostotę wykonania, aż spróbowałam zrobić je sama.  Dotąd moje szaszłyki charakteryzowała mieszanka różnych składników. Tym czasem Satay wykonuje się tylko z mięsa najczęściej z drobiu, kozy lub jagnięciny. Podpowiem, że te pyszne szaszłyki są bardzo popularne w Indonezji, szczególnie podczas różnych świąt, uroczystości i rodzinnych pikników. Ja również przygotowałam je z okazji imienin męża i zdecydowanie należały do kulinarnych atrakcji wieczoru.

szaszłyki drobiowe1

Składniki:

800 g filetów z kurczaka

Marynata:

  • 1 cebula drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ szkl soku z cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych lub oleju sezamowego
  • Dodatkowo patyczki do szaszłyków

 

szaszłyki drobiowe

Przepis:

Mięso kroimy na dość małe kawałki z pozostałych składników przygotowujemy marynatę. Najlepiej zblendować je by uzyskać gładką konsystencję sosu. Mięso wkładamy do naczynia z marynatą, przemieszamy łyżką by dokładnie wszystko wymieszać i odstawić na minimum godzinę do lodówki.

Po tym czasie nadziewamy mięso na patyki. Patyczki powinno wcześniej, moczyć się 20 minut w ciepłej wodzie by się nie przypalały (ja niestety w pośpiechu przygotowywania imprezy zapomniałam). Przygotowane szaszłyki układamy na aluminiowej tacce do grilla albo na blasze odpowiedniej do piekarnika. Szaszłyki pieczemy krótko w nagrzanym do 200 st. C. piekarniku. Najlepiej sprawdzać by były rumiane. Ja piekłam około 15 minut. W trakcie pieczenia w piekarniku najlepiej je raz obrócić po 8 minutach. Wówczas z obu stron będą jednakowe.

szaszłyki drobiowe3

Szaszłyki rewelacyjnie smakują z różnego rodzaju sosami i warzywnymi zakąskami- polecam.

Smacznego!

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl