Drobiowe szaszłyki Satay
Kilka tygodni temu moja hinduska koleżanka przygotowując prezentacje opisywała ich regionalne potrawy. Między innymi drobiowe szaszłyki, rodem z Indonezji. Bardzo mnie zainteresowały ze względu na prostotę wykonania, aż spróbowałam zrobić je sama. Dotąd moje szaszłyki charakteryzowała mieszanka różnych składników. Tym czasem Satay wykonuje się tylko z mięsa najczęściej z drobiu, kozy lub jagnięciny. Podpowiem, że te pyszne szaszłyki są bardzo popularne w Indonezji, szczególnie podczas różnych świąt, uroczystości i rodzinnych pikników. Ja również przygotowałam je z okazji imienin męża i zdecydowanie należały do kulinarnych atrakcji wieczoru.
Składniki:
800 g filetów z kurczaka
Marynata:
- 1 cebula drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka mielonej kolendry
- ½ łyżeczki chili
- 1 łyżeczka imbiru
- ½ szkl soku z cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych lub oleju sezamowego
- Dodatkowo patyczki do szaszłyków
Przepis:
Mięso kroimy na dość małe kawałki z pozostałych składników przygotowujemy marynatę. Najlepiej zblendować je by uzyskać gładką konsystencję sosu. Mięso wkładamy do naczynia z marynatą, przemieszamy łyżką by dokładnie wszystko wymieszać i odstawić na minimum godzinę do lodówki.
Po tym czasie nadziewamy mięso na patyki. Patyczki powinno wcześniej, moczyć się 20 minut w ciepłej wodzie by się nie przypalały (ja niestety w pośpiechu przygotowywania imprezy zapomniałam). Przygotowane szaszłyki układamy na aluminiowej tacce do grilla albo na blasze odpowiedniej do piekarnika. Szaszłyki pieczemy krótko w nagrzanym do 200 st. C. piekarniku. Najlepiej sprawdzać by były rumiane. Ja piekłam około 15 minut. W trakcie pieczenia w piekarniku najlepiej je raz obrócić po 8 minutach. Wówczas z obu stron będą jednakowe.
Szaszłyki rewelacyjnie smakują z różnego rodzaju sosami i warzywnymi zakąskami- polecam.
Smacznego!
Komentarze