Dobre maniery – jak przywitać gości
Rodzaj przyjęcia i dobór gości zależy od okazji, warunków lokalowych i zasobności portfela gospodarzy. Jednakże dobre maniery zawsze świadczą o kulturze osobistej gospodarzy jak i gości.
- Gościom wpadającym bez zapowiedzi czy zaproszenia wystarczy podać ciasteczka lub solone orzeszki albo paluszki, które każda dobra gospodyni przechowuje na takie okazje.
- W przypadku niezapowiedzianych gości nie jesteśmy zobowiązani do nakrycia całego stołu, wystarczą talerzyki do ciasta podane na ładnych serwetkach.
- Na proszone przyjęcie, obiady lub kolacje, ogromnym nietaktem jest spóźnianie się. Tego typu naruszenia dobrych obyczajów są obrazą dla gospodarzy i pozostałych gości. Na spóźnialskich czekamy maksymalnie 15 minut, inne zachowanie jest brakiem szacunku dla przybyłych punktualnie.
- Czasami przed przyjściem mogą wyniknąć jakieś nieporozumienia w domu. Nigdy nie pokazujemy gościom, że między panią, a panem domu wynikły jakieś konfliktowe sytuacje. Gości zawsze witamy serdecznym uśmiechem, by dobrze czuli się w naszym domu.
- Zapraszając gości dokładnie planujemy menu by nie okazało się, że goszcząc wegetarian podajemy mięso lub w ogóle jesteśmy nie przygotowani.
- Należy unikać na jedno przyjęcie zapraszania ludzi którzy są ze sobą skłóceni. Nawet jeśli obie strony należą do kręgu naszych dobrych znajomych. Także nie powinno zapraszać się na jedno przyjęcie ludzi w podeszłym wieku i młodych z dużą swobodą obyczajów.
- Pani domu zawsze wita się najpierw z partnerką gościa, a dopiero potem z nim.
- W łazience powinien być przygotowany ręcznik i mydło dla gości
- Z przedpokoju usuwamy wszystkie wiszące tam rzeczy
- Na żadnym przyjęciu nie może zabraknąć napoi bezalkoholowych wody mineralnej, soku lub napoi gazowanych.
loading...
Komentarze