Delikatna sałatka śledziowa z porem
Ostatnio kupiłam solone śledzie i troszkę z nimi eksperymentowałam. W efekcie połączenia można rzec pokoleń powstała wyśmienita sałatka. Pokoleń bo trochę zmiksowałam swoją sałatkę z pory ze sałatką śledziową mamy. Za którą notabene nigdy nie przepadałam, a to dlatego, że jakoś nie mogę się przekonać do śledzia pływającego w śmietanie. Wszystkie dodatki, które tam były dodałam do swojej sałatki, oczywiście poza śmietaną 😉
Za to, ta wersja jest tak pyszna, że postanowiłam przygotować ją na tegoroczną wigilię. Por z dodatkiem cebulki odrobinę wyostrza smak i łagodzi posmak śledzi, zdecydowanej łagodności sałatce dają jajka połączone z majonezem i jogurtem. A co najważniejsze dodane jabłka sprawiają, że jest lekko słodkawa z minimalną nutką kwaskowości. Po prostu pycha z dumą przyznam, że rodzina była zachwycona . Polecam – spróbujcie sami.
Składniki:
- 6 solonych płatów śledziowych
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 cały por
- 1 duże jabłko lub dwa mniejsze
- 1 cebula
- 2 łyżki winnego octu jabłkowego
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżki koperku
- Sól i świeżo zmielony pieprz
- Można dodać również 1 gotowanego ziemniaka, jeśli chcemy mieć więcej 🙂
- Do dekoracji użyłam kilka plasterków papryki żółtej i dymkę.
Przygotowanie:
Śledzie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę, po tym czasie zmieniamy wodę na świeżą i odstawiamy na kolejna godzinę.
Śledzie muszą się wymoczyć by nie były takie słone. Wymoczone kroimy w nieco większą kostkę skrapiamy octem i odstawiamy do czasu, aż przygotujemy sałatkę.
Jajka obieramy i kroimy w kostkę, tak samo postępujemy z jabłkiem i cebulą. Por nacinamy wzdłuż i płuczemy dokładnie czasem jest brudny, aż w środku. Następnie kroimy drobno, zarówno część białą, jak i zieloną.
Majonez mieszamy z jogurtem i dodajemy do sałatki, całość mieszamy.
Ze śledzi odlewamy cały ocet, a same śledzie dodajemy do sałatki, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem, koprem i mieszamy by wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Na koniec jeśli trzeba doprawiamy jeszcze pieprzem, ewentualnie odrobiną soli, dekorujemy i odstawiamy na godzinę do lodówki by sałatka się przegryzła. Z pewności posmakuje wszystkim.
Smacznego!
Wygląda apetycznie, muszę wypróbować 🙂