Czekoladowe ciasto z orzechami i bitą śmietaną
Dobre ciasto czekoladowe nadaje się na każdą okazje, odpowiednio przystrojone jest ozdobą stołu. Dzięki swemu składowi, stanowi idealną pożywkę dla naszego zmęczonego organizmu zarówno po wysiłku fizycznym jak i psychicznym. Już dawno naukowcy potwierdzili zbawienny wpływ ciemnej czekolady na nasze zdrowie. Nie tylko niepowtarzalny smak, sprawia, że rozpływa się w ustach to jeszcze poprawia nastrój, dzięki niej wydziela się serotonina tzw. hormon szczęścia. To nie wszystko przeprowadzono wiele obserwacji, które potwierdziły, że również opóźnia efekty starzenia się, poprawia pamięć i w pewnym stopniu zmniejsza ryzyko udaru mózgu i chorób serca. Oczywiście musimy również pamiętać, że jest źródłem ogromnej ilości kalorii, tłuszczu i cukru, wiec jak ze wszystkim należy zachować umiar i rozkoszować się cudnym smakiem wszystkich produktów z jej udziałem.
Więcej informacji o niezwykłym działaniu czekolady.
Pyszne ciasto czekoladowe z powidłami
Składniki:
- 3 jajka
- ¾ kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 ½ szklanki maki
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki kakao
- Aromat waniliowy
- 2 łyżeczki sody lub 2 i odrobina łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ słoika powideł śliwkowych lub dżemu
Do dekoracji użyłam orzechów włoskich, 1 tabliczki ciemnej czekolady, bitej śmietany przygotowanej z kremówki, żelatyny, cukru i odrobiny mleka, oraz kwiatowych płatków dr Oetkera.
Przepis
Kolejno wszystkie składniki ucieram mikserem na średnich obrotach. Podczas dosypywania mąki dodaję na przemiennie mleko by ciasto za bardzo się nie zbryliło w jedna kulkę.
Tak przygotowane ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Należy piec je w temperaturze 190°C przez 40 minut.
Z doświadczenia wiem, że każdy piekarnik piecze troszkę inaczej, więc po 30 minutach proszę sprawdzać patyczkiem.
Gdy ciasto ostygło przecięłam je nicią na dwa blaty. Spód ciasta ułożyłam na paterze i rozsmarowałam na nim odrobinę bitej śmietany. Przykryłam drugim blatem. Całe ciasto wysmarowałam bitą śmietaną. Do boków powciskałam włoskie orzechy. Idealnie trzymały się bitej śmietany.
Ostatni element dekoracji. Ciemną czekoladę, uprzednio rozpuszczoną w kąpieli wodnej wylałam na wiech ciasta tworząc własną dekoracje. Dodatkowo ozdobiłam kwiatkami.
Składniki na krem z bitej śmietany:
- 1/2 litr śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżeczki gorącego mleka
- W gorącym mleku rozpuścić żelatynę, cukier i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę ubić, dodać wystudzoną żelatynę i zmiksować całość.
Smacznego
By ten wpis był poświęcony w pełni niepowtarzalnym urokom czekolady polecam jeszcze Państwu dwa filmy. Niestety nie są to najnowsze filmy ale oba mają w sobie wątek czekolady. Dwa filmy jeden wspólny aktor, jeden wspólny smak, smak niepowtarzalnej, słodkiej, rozpływającej się w ustach czekolady 🙂 A oto zwiastuny filmów.
Komentarze