Czekolada gorzka – korzyści i fakty.
Zwykle po zjedzeniu słodyczy mamy wyrzuty sumienia. Czujemy się winni nie przestrzegania diety. Jesteśmy pełni obaw, że waga znów pokaże przyrost kilogramów. Pomimo złej reputacji z jakiej słyną słodycze, to akurat w przypadku czekolady gorzkiej nie musimy się już katować, o ile zachowamy umiar. Bowiem dobrej jakości czekolada gorzka jest nie tylko pyszna, ale ma całe mnóstwo zalet prozdrowotnych, a jakich dowiecie się poniżej.
Skąd się bierze czekolada?
Czekolada produkowana jest z nasion tropikalnego drzewa kakaowca, Theobroma. To fakt powszechnie znany, ale pewnie niewiele osób wie, że najwcześniejsze użycie nasion kakaowca sięga Olmeków. Plemion zamieszkujących Mezoamerykę. Odkąd Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę, czekolada stała się bardzo popularna i zawładnęła rynkiem na świecie. Wspaniały, słodki smak czekolady uzależnił ludzi tak bardzo, że popyt znacznie przerósł możliwości produkcji. Sytuacji nie poprawia fakt, że uprawy kakaowca cierpią z powodu chorób, suszy i powolnego przerzucania się tamtejszych rolników na łatwiejszą w uprawie kukurydzę i kauczukowiec. Wszystko wskazuje na to, że już nie długo będzie to produkt luksusowy, drogi i trudny do zdobycia.
Korzyści wynikające ze spożywania czekolady.
Dobra czekolada gorzka tzn. taka, która zawiera minimum 60% kakao, to wartościowy przysmak. Jeśli już sięgać po słodycze to właśnie po czekoladę gorzką o dużej zawartości kakao. Im wyższa zawartość kakao, tym mniejsza zawartość cukru i więcej korzyści dla zdrowia. Już po zjedzeniu kilku kostek czujemy poprawę humoru i wzrost sił witalnych.

1. Jedzenie czekolady sprzyja rozwojowi płodu.
Badania przedstawione na spotkaniu ciążowym Towarzystwa Medycyny Matek Płodowych w 2016 roku w Atlancie w stanie Georgia, potwierdzają, że zjadanie 30 g czekolady każdego dnia podczas ciąży może mieć korzystny wpływ na wzrost i rozwój płodu.
2. Choroby serca i cukrzyca.
Przyszło Wam kiedyś do głowy, że możecie dostać od lekarza receptę na czekoladę? Mnie nie, ale kto wie jakich czasów doczekamy. Według nowych badań wszystko wydaje się możliwe. Naukowcy sugerują, że spożywanie niewielkiej ilości czekolady gorzkiej każdego dnia może obniżyć ryzyko cukrzycy i chorób serca. Ponadto obniża poziom cholesterolu i poprawia ciśnienie krwi.
3. Kondycja psycho-fizyczna.
Jak wiadomo z wiekiem spada kondycja psycho-fizyczna. Pojawiają się liczne problemy z pamięcią i koncentracją. Naukowcy z Harvard Medical School sugerują, że picie dwóch filiżanek gorącej czekolady dziennie może pomóc utrzymać mózg w zdrowiu i spowolnić utratę pamięci u osób starszych. To również oznacza, że w przypadku choroby Alzheimera, objawy takie jak spadek funkcji poznawczych – mogłyby zostać spowolnione. Stwierdzono także, że osoby spożywające wartościową czekoladę są o 22 %mniej narażone na udar.
4. Dodatkowe korzyści.
Poza walorami smakowymi i aromatycznymi, czekolada jest również źródłem magnezu, dzięki czemu wspomaga leczenie depresji, chorób reumatycznych i nerwobóli. Skutecznie poprawia wydajność treningu siłowego i jest naturalnym afrodyzjakiem. Poza tym zjadanie niewielkiej ilości czekolady w połączeniu z dietą nisko tłuszczową wspomaga redukcję wagi i poprawia metabolizm.
…
Podsumowując czekolada gorzka ma całe mnóstwo zalet prozdrowotnych, ale nie można popadać w skrajność. Dlatego ważne jest ustanowienie limitu dziennego spożycia czekolady i wybór produktów najlepszej jakości. Duża dawka słodyczy, nawet tych zdrowych to pierwszy krok do otyłości i próchnicy zębów. Jak zawsze umiar jest kluczowy dosłownie we wszystkim.
Komentarze