Cytrynowe babeczki nie tylko na Wielkanoc
Cytrynowe mini babeczki są wprost idealne do wielkanocnego koszyczka ze święconką. Babeczki upiekłam w silikonowej foremce, ale można wykorzystać do nich również formę na muffiny. Te małe słodkie wypieki pięknie się prezentują, a do tego są bardzo smaczne i przygotowuje je się tak szybko, że można upiec je, nawet rano w Wielką Sobotę lub w dowolnym momencie kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.
Składniki na 6 sztuk
- 1 duże jajko
- 50 g rozpuszczonej i wystudzonej margaryny
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- sok z 1 małej cytryny
- skórka starta z 1/3 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto odrobina oleju do wysmarowania foremek.
Szklanka równa się 250 ml.
Lukier:
- 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka wody i sok z cytryny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Foremki smarujemy olejem.
Do miski wlewamy wszystkie płynne składniki wraz z jajkiem i mieszamy rózgą. Następnie dodajemy pozostałe suche składniki i ponownie mieszamy by uzyskać jednolitą masę.
Przelewamy ciasto do foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Upieczone babeczki polewamy lukrem. Gdyby okazał się zbyt gęsty dodajemy nieco więcej płynu (soku lub wody), a gdyby był zbyt rzadki dodajemy więcej cukru pudru.
Smacznego 😉
Komentarze