Cukinia z farszem warzywnym
Sezon na cukinie trwa, dlatego z przyjemnością korzystam i również polecam. Cukinia z farszem warzywnym jest bardzo sycąca. Choć poza warzywami w potrawie jest tylko niewielki dodatek sera na wierzchu i odrobina kaszki mannej wewnątrz do zagęszczenia nadzienia. Taka duża cukinia(kabaczek) może posłużyć jako danie główne lub być dodatkiem do mięsa. To już wedle uznania. Nadzienie w smaku przypomina odrobinę farsz do ryby po grecku z kabaczkiem smakuje doskonale. Najlepiej spróbujcie sami!
Składniki:
- 1 duża cukinia około 35 cm
- 2 cebule, pokrojone w kosteczkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kosteczkę
- 300 g marchwi, pokrojonej w kosteczkę
- 3 łodygi selera naciowego, pokrojonego w plasterki
- 10 cm pora, drobno pokrojonego
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- pęczek dymki drobno poszatkowanej
- 150 g żółtego sera
- 2 czubate łyżki kaszki manny
- sól, czarny pieprz, odrobina chili i bazylii do smaku
- 2 łyżki oliwy do smażenia i tyle samo do wysmarowania kabaczka
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż na dwie połówki. Miąższ ze środka usunąć najwygodniej łyżką. Wewnętrzną stronę kabaczka wysmarować odrobiną oliwy, oprószyć szczyptą soli i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut.
W międzyczasie rozgrzać patelnie z odrobiną oleju i zeszklić cebulkę. Dodaj pozostałe warzywa (poza pomidorami i dymką) i podsmaż chwilę. Miąższ z cukinii pokrój drobno i dodaj do warzyw na patelni. Przesmaż 2-3 minuty i zalej pomidorami. Duś po przykryciem 8 minut. Dopraw do smaku przyprawami, dodaj dymkę i kaszkę manną.
Całość wymieszaj i nakładaj farsz na całej powierzchni podpieczonego kabaczka. Oprósz serem i ponownie wstaw do piekarnika, aż ser się całkowicie rozpuści i zarumieni na około 20-25 minut.
Smacznego!
Komentarze