Conchiglioni z pieczarkami w sosie koperkowym
Włoska kuchnia na polskim stole. Tym razem w postaci makaronu, dużych muszli conchiglioni zanurzonych w delikatnym koperkowym sosie z pieczarkowym nadzieniem. To prosta, niedroga i wyjątkowo apetyczna potrawa, doskonałe połączenie smaków i super alternatywa dla dań z mięsem. Przekonajcie się sami!
Składniki na 2-3 porcje
18 muszli Conchiglioni ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju (około 8 minut). Powinny być al dente, ugotowane odcedzić.
Nadzienie:
- 50 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
- Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Ponadto: 50 g parmezanu
Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulkę z posiekanym czosnkiem. Pieczarki umyć, drobno pokroić i dodać do cebuli. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na średniej mocy palnika aż grzyby zmiękną. Usmażonymi grzybami napełnić muszle.
Sos koperkowy:
- 25 g margaryny
- 2 łyżki mąki
- 1 szkl bulionu może być z rozpuszczonej kostki rosołowej
- 50 ml śmietany
- Sól
- Pęczek koperku
Margarynę rozpuszczamy w rondelku na niewielkiej mocy palnika. Dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką by się nie przypaliła. Jak mąka dokładnie połączy się z tłuszczem zalewamy bulionem i energicznie mieszamy by nie porobiły się „kluski”. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy drobno posiekany koperek i gotujemy przez chwilę by sos zgęstniał. Sos zdejmujemy z kuchenki, jeśli trzeba doprawiamy solą, dodajemy śmietanę, mieszamy by ją dokładnie rozprowadzić w sosie.
Gotowy sos, jest pyszny i gęsty. Sos wlać do naczynia żaroodpornego, ułożyć w nim gotowe muszle i oprószyć je parmezanem. Tak przygotowaną potrawę włożyć do nagrzanego do 180 piekarnika i piec 20 minut.
Conchiglioni wyśmienicie smakują ze świeżą sałatką.
Smacznego!
Komentarze