Zdrowie i Uroda

Co robić gdy boli cię kręgosłup, kości, stawy?

Co robić gdy boli cię kręgosłup
 

Domowe sposoby na bolący kręgosłup, kości, stawy…

Dolegliwości kostne to chyba przekleństwo ludzkości. Prawda jest taka, że naprawdę nieliczne grono osób może pochwalić się zdrowym kręgosłupem. Wady postawy nabyte już w okresie młodzieńczym, nieumiejętne dźwiganie ciężarów i niezdrowy tryb życia – to wszystko procentuje w postaci sztywnień i dolegliwości. Jak już nie raz wspominałam sama mam chory kręgosłup i mimo, że już dawno operowany to i tak nie mogę pozbyć się rożnych dolegliwości z nim związanych. Jak nie kręgosłup to rwa kulszowa, a jak nie rwa to kolana, i tak bez końca coś…

Tym razem lekarz podpowiedział mi rewelacyjny i prosty sposób, który znacznie wzmocni kości i stawy, a co za tym idzie złagodzi ból. Wystarczy, by każdego dnia spożywać żelatynę. Jak wiecie, żelatynę uzyskuje się ze ścięgien, kości i chrząstek bydła. Zawiera ona aminokwasy, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie odbudowując tkankę łączną w stawach. Włączenie jej do codziennej diety wspomoże wzrost tkanki, co jest bardzo istotne dla chorych stawów i kości. Tak naprawdę znam ten sposób już od wielu lat, od czasu kiedy mój pierwszy mąż miał okropne problemy z kręgosłupem i rwą kulszową. Ówczesny lekarz też zalecił spożywanie żelatyny w każdej możliwej postaci, np. jedzenie galaretek owocowych. Niestety mąż zmarł na raka, więc żelatyna na nic się tu zdała, a ja całkiem o niej zapomniałam. No i znowu kolejny lekarz zachęca mnie do spożywania żelatyny, przedstawiając pokrótce jej zalety.

Jak się okazuje, żelatyna ma całe mnóstwo właściwości prozdrowotnych i na to szerokim polu. Przede wszystkim wzmacnia stawy i kości. Ponadto zapobiega rozwojowi osteoporozy i choroby zwyrodnieniowej stawów, także zwiększa elastyczność ścięgien i więzadeł. Produkty bogate w żelatynę to cenne źródło kolagenu, a dostarczenie go od wewnątrz jest lepsze niż najlepszy krem przeciwzmarszczkowy.

Co robić gdy boli cię kręgosłup

Jak przygotować żelatynę do spożycia?

  1. Najprostszy sposób to oczywiście galaretki. Wystarczy użyć około 100 ml mniej wody niż na opakowaniu i zjeść gdy zastygnie.
  2. Kolejny to wszelakie produkty spożywcze, przede wszystkim popularny galat gotowany na nóżkach lub chudy, nawet drobiowy, z dodatkiem żelatyny.
  3. Najlepszy jednak sposób to stężona dawka żelatyny. Wystarczy około 5 g żelatyny połączyć z  50 ml wody gorącej wody i wymieszać do rozpuszczenia. Zjeść kiedy stężeje. Niestety w takiej postaci nie jest zbyt smaczna. Dlatego najlepiej przygotowując taką galaretkę od razu dodać coś co wzbogaci walory smakowe, np. sok z cytryny, miód czy owocowy syrop.

Oczywiście należy pamiętać o tym, że by żelatyna przyniosła oczekiwany efekt musi być włączona do diety na jakiś okres czasu i spożywana każdego dnia. Nie wystarczy raz kiedyś zjeść produkt bogaty w żelatynę.

Jeśli podoba Ci się co robię to:

  • subskrybuj
  • daj łapkę w górę
  • udostępnij jeśli uważasz ten materiał za dobry
  • zostaw komentarz, zależy mi na Twojej opinii

Po prostu wciśnij coś, żebym wiedziała, że naprawdę Wam się podoba. Dla Ciebie to tak niewiele, a dla mnie motywacja do działania.

Dzięki wielkie ?

 

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl