Domowe sposoby na bolący kręgosłup, kości, stawy…
Dolegliwości kostne to chyba przekleństwo ludzkości. Prawda jest taka, że naprawdę nieliczne grono osób może pochwalić się zdrowym kręgosłupem. Wady postawy nabyte już w okresie młodzieńczym, nieumiejętne dźwiganie ciężarów i niezdrowy tryb życia – to wszystko procentuje w postaci sztywnień i dolegliwości. Jak już nie raz wspominałam sama mam chory kręgosłup i mimo, że już dawno operowany to i tak nie mogę pozbyć się rożnych dolegliwości z nim związanych. Jak nie kręgosłup to rwa kulszowa, a jak nie rwa to kolana, i tak bez końca coś…
Tym razem lekarz podpowiedział mi rewelacyjny i prosty sposób, który znacznie wzmocni kości i stawy, a co za tym idzie złagodzi ból. Wystarczy, by każdego dnia spożywać żelatynę. Jak wiecie, żelatynę uzyskuje się ze ścięgien, kości i chrząstek bydła. Zawiera ona aminokwasy, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie odbudowując tkankę łączną w stawach. Włączenie jej do codziennej diety wspomoże wzrost tkanki, co jest bardzo istotne dla chorych stawów i kości. Tak naprawdę znam ten sposób już od wielu lat, od czasu kiedy mój pierwszy mąż miał okropne problemy z kręgosłupem i rwą kulszową. Ówczesny lekarz też zalecił spożywanie żelatyny w każdej możliwej postaci, np. jedzenie galaretek owocowych. Niestety mąż zmarł na raka, więc żelatyna na nic się tu zdała, a ja całkiem o niej zapomniałam. No i znowu kolejny lekarz zachęca mnie do spożywania żelatyny, przedstawiając pokrótce jej zalety.
Jak się okazuje, żelatyna ma całe mnóstwo właściwości prozdrowotnych i na to szerokim polu. Przede wszystkim wzmacnia stawy i kości. Ponadto zapobiega rozwojowi osteoporozy i choroby zwyrodnieniowej stawów, także zwiększa elastyczność ścięgien i więzadeł. Produkty bogate w żelatynę to cenne źródło kolagenu, a dostarczenie go od wewnątrz jest lepsze niż najlepszy krem przeciwzmarszczkowy.
Jak przygotować żelatynę do spożycia?
- Najprostszy sposób to oczywiście galaretki. Wystarczy użyć około 100 ml mniej wody niż na opakowaniu i zjeść gdy zastygnie.
- Kolejny to wszelakie produkty spożywcze, przede wszystkim popularny galat gotowany na nóżkach lub chudy, nawet drobiowy, z dodatkiem żelatyny.
- Najlepszy jednak sposób to stężona dawka żelatyny. Wystarczy około 5 g żelatyny połączyć z 50 ml wody gorącej wody i wymieszać do rozpuszczenia. Zjeść kiedy stężeje. Niestety w takiej postaci nie jest zbyt smaczna. Dlatego najlepiej przygotowując taką galaretkę od razu dodać coś co wzbogaci walory smakowe, np. sok z cytryny, miód czy owocowy syrop.
Oczywiście należy pamiętać o tym, że by żelatyna przyniosła oczekiwany efekt musi być włączona do diety na jakiś okres czasu i spożywana każdego dnia. Nie wystarczy raz kiedyś zjeść produkt bogaty w żelatynę.
Jeśli podoba Ci się co robię to:
- subskrybuj
- daj łapkę w górę
- udostępnij jeśli uważasz ten materiał za dobry
- zostaw komentarz, zależy mi na Twojej opinii
Po prostu wciśnij coś, żebym wiedziała, że naprawdę Wam się podoba. Dla Ciebie to tak niewiele, a dla mnie motywacja do działania.
Dzięki wielkie ?
Komentarze