Kulinarnie

Ciasto z budyniem, rabarbarem i truskawkami (najlepsze)

 

Ciasto z budyniem, rabarbarem i truskawkami (najlepsze)

Ciasto z budyniem, rabarbarem i truskawkami2

Nie jestem jakąś specjalną zwolenniczką rabarbaru, uwielbiałam go jako dziecko, teraz zjem ale bez zachwytu. Natomiast w tym cieście smakował po prostu wyśmienicie, choć to pewnie zasługa ciasta bo jest wyjątkowo pyszne. Pieczone razem z budyniem przesiąka jego delikatnym smakiem i wilgocią, a dodane owoce są przysłowiową kropką nad „i”. Rabarbar można zamienić innymi owocami lub pomieszać go np. z truskawkami ja właśnie zrobiłam tym razem, jest to bardzo wygodne bo możemy użyć tego co akurat posiadamy w domu. Ciasto z budyniem, rabarbarem i truskawkami przygotowuje się bardzo łatwo, a dzięki temu, że od razu pieczemy je z budyniem nie trzeba go niczym przekładać, jest po prostu idealne. Wystarczy upiec i zjeść. Polecam!

Ciasto z budyniem, rabarbarem i truskawkami3

Składniki:

  • 220 g zmiękczonego masła
  • 110 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 185 g mąki pszennej
  • 40 g mąki kukurydzianej + 4 łyżki cukru lub zamiennie 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1-2 łodygi rabarbaru, albo truskawek lub mieszanych owoców. Łącznie około 150-200 g.

 

Ciasto z budyniem, rabarbarem i truskawkami1

Dodatkowo:

  • 1 budyń waniliowy (na 500ml mleka)
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Budyń wymieszać z mąką i ugotować wg przepisu na opakowaniu. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.

Ciasto z budyniem, rabarbarem i truskawkami

Przygotowanie:

Masło umieścić w misie miksera i miksować dodając cukier. (Jeżeli później mamy w planie użyć mąkę kukurydzianą a nie budyń to od razu dodajemy 4 łyżki cukru więcej.)

Nie przerywając miksowania wbijamy jajko, po dokładnym wymieszaniu kolejne. Następnie przesiany przez sitko proszek do pieczenia i mąki lub mąka i budyń.

Na końcu ekstrakt z wanilii. Forem o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem, może być margaryna. Umieścić w niej połowę ciasta i rozsmarować. Następnie rozsmarować ugotowany budyń (jeśli jeszcze całkowicie nie wystygł to nic nie szkodzi). Zakryć go pozostałym ciastem i rozłożyć na wierzchu owoce.

Łodygi rabarbaru pokroić wzdłuż na dwie, a następnie na 8 cm słupki, a truskawki w grubsze plasterki lub połówki.

Wstawić ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około godziny do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

1 Comment

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

  • Ciasto wygląda wspaniale, ja właśnie piekę pleśniaka z rabarbarem ale może na to ciacho też się skuszę 🙂

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl