Ciasto z budyniem, rabarbarem i truskawkami (najlepsze)
Nie jestem jakąś specjalną zwolenniczką rabarbaru, uwielbiałam go jako dziecko, teraz zjem ale bez zachwytu. Natomiast w tym cieście smakował po prostu wyśmienicie, choć to pewnie zasługa ciasta bo jest wyjątkowo pyszne. Pieczone razem z budyniem przesiąka jego delikatnym smakiem i wilgocią, a dodane owoce są przysłowiową kropką nad „i”. Rabarbar można zamienić innymi owocami lub pomieszać go np. z truskawkami ja właśnie zrobiłam tym razem, jest to bardzo wygodne bo możemy użyć tego co akurat posiadamy w domu. Ciasto z budyniem, rabarbarem i truskawkami przygotowuje się bardzo łatwo, a dzięki temu, że od razu pieczemy je z budyniem nie trzeba go niczym przekładać, jest po prostu idealne. Wystarczy upiec i zjeść. Polecam!
Składniki:
- 220 g zmiękczonego masła
- 110 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 185 g mąki pszennej
- 40 g mąki kukurydzianej + 4 łyżki cukru lub zamiennie 1 budyń waniliowy z cukrem
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1-2 łodygi rabarbaru, albo truskawek lub mieszanych owoców. Łącznie około 150-200 g.
Dodatkowo:
- 1 budyń waniliowy (na 500ml mleka)
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Budyń wymieszać z mąką i ugotować wg przepisu na opakowaniu. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.
Przygotowanie:
Masło umieścić w misie miksera i miksować dodając cukier. (Jeżeli później mamy w planie użyć mąkę kukurydzianą a nie budyń to od razu dodajemy 4 łyżki cukru więcej.)
Nie przerywając miksowania wbijamy jajko, po dokładnym wymieszaniu kolejne. Następnie przesiany przez sitko proszek do pieczenia i mąki lub mąka i budyń.
Na końcu ekstrakt z wanilii. Forem o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem, może być margaryna. Umieścić w niej połowę ciasta i rozsmarować. Następnie rozsmarować ugotowany budyń (jeśli jeszcze całkowicie nie wystygł to nic nie szkodzi). Zakryć go pozostałym ciastem i rozłożyć na wierzchu owoce.
Łodygi rabarbaru pokroić wzdłuż na dwie, a następnie na 8 cm słupki, a truskawki w grubsze plasterki lub połówki.
Wstawić ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około godziny do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Ciasto wygląda wspaniale, ja właśnie piekę pleśniaka z rabarbarem ale może na to ciacho też się skuszę 🙂