Kulinarnie

Ciasteczka z kaszki manny

 

Ciasteczka z kaszki manny

Ciasteczka z kaszki manny, zewnątrz delikatnie kruche i chrupiace, a w środku mięciutkie. Są pyszne idealnie nadadzą się do herbatki lub dla naszych pociech. Dodatkową ich zaletą jest fakt, że w prosty sposób możemy całkowicie zmienić ich smak, dodając odrobinę zmielonych migdałów lub orzechów. Kolejnym atutem jest maleńka ozdoba u mnie z nutelli ale może być z dżemu, marmolady, orzechów czy czekolady, dodatkowo oprószone cukrem pudrem smakują fenomenalnie.

ciasteczka z kaszki manny

Składniki na ciasto podstawowe:

  • 250 g mąki
  • 250 g kaszki manny
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany

ciasteczka z kaszki manny

 

Ciasteczka o smaku orzechowym lub migdałowym:

  • 180 g mąki
  • 100 g zmielonych orzechów lub migdałów
  • 250 g kaszki manny
  • 150 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany

ciasteczka z kaszki manny

 

Dodatkowo: dżem, marmolada, powidła, nutella, orzechy, płatki migdałów, cukier puder do oprószenia – na co mamy ochotę

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki wielkości włoskiego orzecha i układać w odstępach na blasze. (Ciasto może być odrobinę lepkie, ale to nic takie właśnie być powinno.

Wszystkie kuleczki spłaszczyć, a w środku zrobić wgłębienie palcem albo końcówką drewnianej łyżki jak w kluskach śląskich.

Ciastka możemy od razu ubiec z nadzieniem np. z dżemu albo z czekolady. Wówczas we wgłębienie każdego ciasteczka nakładamy odrobinę słodkości. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem.

W przypadku nutelli ozdabiamy ciastka dopiero po upieczeniu za pomocą np. cukierniczej szprycy lub zsuwając zwyczajnie z łyżeczki, świetnie smakuję ze słodką dekoracją.

Smacznego:)

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl