Ciasteczka z kaszki manny
Ciasteczka z kaszki manny, zewnątrz delikatnie kruche i chrupiace, a w środku mięciutkie. Są pyszne idealnie nadadzą się do herbatki lub dla naszych pociech. Dodatkową ich zaletą jest fakt, że w prosty sposób możemy całkowicie zmienić ich smak, dodając odrobinę zmielonych migdałów lub orzechów. Kolejnym atutem jest maleńka ozdoba u mnie z nutelli ale może być z dżemu, marmolady, orzechów czy czekolady, dodatkowo oprószone cukrem pudrem smakują fenomenalnie.
Składniki na ciasto podstawowe:
- 250 g mąki
- 250 g kaszki manny
- 150 g cukru
- cukier waniliowy
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
Ciasteczka o smaku orzechowym lub migdałowym:
- 180 g mąki
- 100 g zmielonych orzechów lub migdałów
- 250 g kaszki manny
- 150 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
Dodatkowo: dżem, marmolada, powidła, nutella, orzechy, płatki migdałów, cukier puder do oprószenia – na co mamy ochotę
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki wielkości włoskiego orzecha i układać w odstępach na blasze. (Ciasto może być odrobinę lepkie, ale to nic takie właśnie być powinno.
Wszystkie kuleczki spłaszczyć, a w środku zrobić wgłębienie palcem albo końcówką drewnianej łyżki jak w kluskach śląskich.
Ciastka możemy od razu ubiec z nadzieniem np. z dżemu albo z czekolady. Wówczas we wgłębienie każdego ciasteczka nakładamy odrobinę słodkości. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem.
W przypadku nutelli ozdabiamy ciastka dopiero po upieczeniu za pomocą np. cukierniczej szprycy lub zsuwając zwyczajnie z łyżeczki, świetnie smakuję ze słodką dekoracją.
Smacznego:)
Komentarze