Chłodnik z zieleniny to najlepsze danie na letnie dni.
Latem żadne z nas nie lubi spędzać wielu godzin przy gotowaniu, dlatego polecam pyszny chłodnik z dostępnej wszędzie zieleniny. Idealny na gorące dni, szybki, łatwy w przygotowaniu, wyjątkowo smaczny i pożywny, a przy tym bogatym w witaminy i bardzo zdrowy. Chłodnik z zieleniny to najprostsza i wyjątkowo smaczna zupa, miłośnicy salaty będą nią zachwyceni.
Składniki:
- Około pól litra bulionu, może być przygotowanego z kostki warzywnej
- 2 duże opakowania jogurtu naturalnego lub zamiennie jogurt i kefir – to pyszna mieszanka do tej zupy idealna (razem około 1l)
- pęczek sałaty
- pęczek rzodkiewek
- pęczek cebulki dymki ze szczypiorem
- mały pęczek kopru
- 2 ogórki
- Przyprawy: sól, pieprz, cytryna
Przygotowanie:
Zaczynamy oczywiście od umycia warzyw. Sałatę rwiemy na niewielkie strzępy, szczypior wraz z cebulkami, koper, rzodkiewki drobno siekamy zostawiając kilka plastrów rzodkiewki i ogórka do dekoracji. Pozostałą część ogórka ucieramy wraz ze skórką na jarzynowej tarce, lub również kroimy na drobne cząstki. (Dobrze jest wyciąć z ogórka gniazda nasienne by nie puszczał soku do zupy.)
Kolejny etap to przygotowanie zupy. Po wcześniejszym wystudzeniu bulionu należy połączyć wszystkie składniki. Chłodnik najlepiej smakuje na zimno więc odstawiamy go na 30 minut do lodówki. Przed podaniem doprawiamy solą, pieprzem i cytryną.
Smacznego 🙂
Uwaga: Miłośnicy miękkich warzyw przygotowują zupę nieco inaczej. Po ugotowaniu bulionu, wrzucamy do niego przygotowane warzywa i zostawiamy we wrzątku na 20 minut, ale już nie gotujemy. Po tym czasie zupę wlewamy do jogurtu (nie odwrotnie). Całość dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do lodówki do schłodzenia, przed podaniem doprawiamy.
Jeśli podoba Ci się co robię to:
- subskrybuj
- łapka w górę
- zalajkuj
Po prostu wciśnij coś. Dzięki wielkie.
Komentarze