Buraczki z jabłkiem i cebulką
Buraczki na ciepło są nie tylko zdrowe ale i wyjątkowo smaczne, szczególnie jeśli stanowią dodatek do obiadu. Idealnie pasują do mięs, a jabłko i cebula wspaniale się z nimi łączą. Spróbujcie sami.
Składniki:
- 5 buraków
- 1 duże jabłko
- 1 cebula
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka cukru
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Buraczki ugotować (około 1,5 – 2 godziny), wystudzić, obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce. Cebule pokroić w kostkę i smażyć wraz z cukrem na rozgrzanej margarynie, aż się dobrze zeszkli. Dodać utarte buraki i starte na tarce jabłko oraz 2 łyżki wody. Dusić razem około 10 minut pod koniec doprawić solą, pieprzem i octem. Prawda, że proste, a jakie smaczne przekonajcie się sami.
Smacznego
Komentarze