Brukselka w bułce tartej z serem
Brukselka lekko obgotowana, obsmażona na maśle z dodatkiem sosu sojowego, bułki tartej i sera jest wspaniałym dodatkiem do obiadu, mięs, albo jajka sadzonego. Bardzo smaczna, niesamowicie sycąca zastąpi bukiet surówek, może być również świetną przekąską. Polecam, tym bardziej, że to warzywo jest bardzo zdrowe, bogate w liczne witaminy z grupy A, B, C, K, a także mnóstwo minerałów takich jak potas, magnez, żelazo i inne. Zachęcam również do spróbowania brukselki w zupach, np jarzynowej, zapiekankach i tartach – smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 650 g brukselki, użyłam mrożonki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4-5 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki sera żółtego
- Można dodać 2 łyżki orzechów będzie jeszcze smaczniej
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Brukselkę ugotować w lekko osolonej wodzie przez 12-15 minut. Odcedzić i odstawić.
Na patelni rozpuścić masło i odrobinę zezłościć bułkę tartą, dodać odsączoną brukselkę, dokładnie wymieszać, skropić sosem sojowym, oprószyć serem, wymieszać i podawać od razu do jedzenia. Jest najsmaczniejsza na ciepło prosto z patelni. Najczęściej podaję ja do obiadu, ale również lubię jako ciepłą kolację.
Smacznego!
Komentarze