Najlepsze i najsmaczniejsze babeczki kawowo-karmelowe
Mini arcydzieła wypiekane w formie na muffinki. 😉 Arcydzieła bo wyszły wprost znakomite. Mięciutkie, puszyste babeczki o smaku kawowo-karmelowym ozdobione delikatnym kremem karmelowym. Babeczki nie są przesłodzone, wyraźnie wyczuwalny jest smak kawy, zaś krem to prawdziwa uczta dla łasuchów. Karmelowy krem na bazie bitej śmietany i krówki, jest słodki pyszny, delikatny, doskonały do przekładania ciast i tortów, do złudzenia przypomina batonik typu snickers, w połączeniu z babeczką to uczta, której nie można ominąć. 🙂
Składniki na 12 babeczek:
- 1 szklanka i ¾ szkl mąki pszennej
- 70 g masła
- ¾ szklanka brązowego cukru lub zwykłego
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej z 3 łyżkami wrzątku
- 2 łyżeczki kakao
- 2 jajka
- 120 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka (400 g) masy krówkowej – kajmaku
- 400 ml śmietanki 36%
Przygotowanie:
Włączyć piekarnik by nagrzał się do 170 ºC.
Do misy miksera wsypujemy kawę, zalewamy wrzątkiem by się rozpuściła, dodajemy cukier i chwile miksujemy by się rozpuścił. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, mleko, jajka i miksujemy do połączenia składników. Dalej dodajemy około 1/3 puszki masy krówkowej, przemieszamy by składniki się wymieszały. Jeśli miejscami krówka się nie połączy i zostaną małe grudki nie należy się tym przejmować. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i rozkładamy masę do formy wyłożonej papilotkami.
Piec w temperaturze 170ºC przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Krem karmelowy
Ubijać mikserem śmietankę i gdy będzie już prawie ścięta, zwolnić obroty miksera do minimum, dodawać pozostały karmel, łyżka po łyżce, aż powstanie jednolity gęsty krem. Worek cukierniczy zakończony tylką wypełnić kremem i dekorować wg własnego uznania. Dodatkowo użyłam 12 czekoladowych chipsów. Na każdą babeczkę po jednym.
Smacznego 🙂
cudowne te babeczki 🙂
Uwielbiam takie połączenie smaków 🙂 No i wyglądają te babeczki zachwycająco!