Arancini –sycylijskie kulki ryżowe
Odkąd pamiętam lubiłam ryż w różnej postaci, więc kiedy przeglądając BBC znalazłam przepis na kuleczki ryżowe, panierowane koniecznie musiałam je wypróbować w swojej kuchni. Niestety z pokorą muszę przyznać, że pierwsze jakie zrobiłam były totalną katastrofą. Podejrzewam, że popełniłam błąd w tłumaczeniu z włoskiego na angielski, albo z angielskiego na polski. 😉 Rozpadały się przy każdej próbie formowania kuli, nawet nie dotarłam do etapu panierowania. Metodą prób, błędów i mojej modyfikacji, stworzyłam swój przepis. Wyszły idealnie Arancini –sycylijskie kulki ryżowe, a smakowały naprawę nieziemsko. Moja rodzina miała ich już dość, bo niestety by osiągnąć najlepszy rezultat gotowałam je przez 3 dni. A kto lubi jeść codziennie to samo, nawet jeśli każdego dnia smakuje lepiej niż poprzednio?
Mając już doświadczenie zachęcam Was do spróbowania, smakują rewelacyjnie same, z warzywami, rybą, mięsem lub sosem. Przygotowałam dwa warianty z mięsem i warzywami lub z serem.
Zapraszam do włoskiej kuchni
Składniki: na kulki:
- ½ kg ryżu (na 1 szklankę ryżu przypadają 2 szklanki wody)
- 1 jajko
- 60 g parmezanu
- 1 łyżka masła
Nadzienie 1:
- 20 dag filetu z kurczaka
- Mały groszek konserwowy
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 puszka rozdrobionych pomidorów
- Sól, pieprz, czosnek
- Oliwa do smażenia
Nadzienie numer 2
3 kulki mozzarelli pokrojone na większe kostki. Każda kostkę wkładać do formowanej kulki ryżowej.
Ponadto
Olej do głębokiego smażenia
- Mąka
- Bułka tarta
- 2 jaja
- Sól, pieprz
Gotowanie ryżu:
W garneczku rozpuścić masło, wsypać, posolić i całość mieszać około minuty drewniana łyżką. Dolać wodę, można użyć wrzątku lub zimnej z kranu. Ja zalewam zimną, lecz mieszam co chwilkę do momentu zagotowania. Od tego czasu ryż powinien gotować się jeszcze 10 minut na niewielkim ogniu pod przykrywką. Co kilka minut dobrze jest go przemieszać. Po tym czasie wyłączyć ogień zostawiamy ryż przykryty pokrywką i na to ściereczką, jeszcze na 15 minut. W tym czasie pozostała woda, która nie zdążyła odparować wsiąknie w ryż. Po tym czasie dodać roztrzepane jajko, ser, dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Przygotowanie farszu:
- Na oliwie przesmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać mięso i paprykę pokrojone w kostkę. Przesmażyć dodać pomidory, groszek, doprawić i gotować, aż sos będzie gęsty około 15 minut.
- Na dłoń nakładamy ryż, na środek łyżeczkę farszu, a na to znów porcja ryżu. Uformować kulę. Każdą kulkę panierować, najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach z przyprawami i bułce tartej.
- Na końcu smażyć w głębokim tłuszczu, aż będą złociste.
- Gotowe wyłożyć na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Ryżowe kulki najsmaczniejsze są bezpośrednio po przygotowaniu, ale można je również odgrzewać w piekarniku. Do smażenia użyć głębokiego garnka lub frytkownicy
Smacznego
Komentarze