Kulinarnie

Placek z rabarbarem

placek
 

Placek z rabarbarem

Gdy sezon na rabarbar wciąż trwa, grzechem byłoby go nie wykorzystać. Ciasto, a dokładnie placek z rabarbarem, nie wymaga specjalnych talentów cukierniczych, a na pewno sprawdzi się jako pyszny deser. Przepis jest wieloletni, pochodzi z bardzo starego magazynu „Claudia”.

 

 

Składniki:

  • 600 g rabarbaru
  • 500 g mąki
  • 6 jajek
  • 300 g masła
  • 400 g cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • opcjonalnie jako dodatek szklanka bitej śmietany

 

Przygotowanie:

Jajka wbić do miski. Z cukru odsypać 100 g, resztę dodać do jajek i ubijać na parze. Gdy powstanie gęsta, puszysta masa, wyjąc garnek z kąpieli wodnej, przestudzić masę, dodać masło i stale mieszając dodawać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.

Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 2-3 cm kawałki.

Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą. Wlać ciasto do formy, na wierzchu rozłożyć równomiernie kawałki rabarbaru.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 35-40 minut.

Gotowe ciasto, po ostygnięciu wyjąć z blachy, pokroić na kawałki, posypać resztą cukru pudru i udekorować bitą śmietaną.

Dobra rada: 

Zamiast bitej śmietany, ciasto po upieczeniu można ozdobić kratką z marcepanu.

placek

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Dołącz do mnie

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Translator

Translator Plugin

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl