Kulinarnie

Pikantne risotto z wątróbką

 

Prosto z Włoch pikantne risotto z wątróbką

Do przygotowania tego szybkiego dania można użyć wątróbki drobiowej, cielęcej, wołowej lub wieprzowej. Ewentualnie można użyć wieprzowinę od szynki. Delikatny ryż, mięciutka wątróbka, chrupiący boczek, papryki i ogórek czyż to nie brzmi świetnie? To wszystko składa się na risotto z wątróbką. W trakcie gotowania rozchodzi się wspaniały, kuszący aromat. Całość jest dobrze doprawiona, tworzy pyszne, kolorowe danie na obiad lub super kolacje. Polecam.

 

risotto z wątróbką 1

 

Składniki dla 4 osób:

  • 200 g długoziarnistego ryżu
  • Sól
  • 2 cebule
  • 100 g boczku
  • 500 g wątróbki
  • 2 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 czerwone papryki
  • 2 konserwowe ogórki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/8 l bulionu mięsnego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

pikantne risotto

Przygotowanie:

Ryż gotować pod przykryciem w litrze osolonej wody przez 18 minut. Odcedzić na sitku i pozostawić aby odciekł.

Wątróbkę pokroić w paseczki, zmieszać z mąką i pieprzem. Obraną cebulę i boczek pokroić w kostkę. Papryki i ogórki oczyścić i pokroić w paski.

Boczek usmażyć na średnim ogniu na chrupko. Wątróbkę usmażyć po 3 minuty z każdej strony, posolić i odstawić.

Do usmażonego boczku dodać cebulę i masło. Dodać słodką paprykę, bulion i zagotować. Dodać pokrojoną paprykę i gotować przez 5 minut. Dodać ugotowany ryż, wątróbkę, ogórek, wymieszać i pozostawić na chwilę, na patelni. Doprawić do smaku ponownie przemieszać oprószyć natką pietruszki i gotowe.

Smacznego!

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

1 Comment

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Dołącz do mnie

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Translator

Translator Plugin

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl