Zdrowie i Uroda

Dieta – co to jest?

dieta
Betty pisze
 

Dieta, zdrowy styl życia i odchudzanie część pierwsza

Powszechnie wiadomo, że dieta to nic innego jak sposób odżywiania się. Często pojęcie diety jest stosowane gdy mówi się o odchudzaniu. Gdybyśmy chcieli w jakiś sposób uporządkować diety, to chyba graniczyłoby to z cudem. Biorąc pod uwagę, że każde z nas odżywia się zupełnie inaczej. Duży wpływ na to co jemy i jak jemy ma nasze środowisko, kultura i obszar świata, który zamieszkujemy. Wiele nazw różnych diet na pewno jest nam znanych, tzw. dieta zbilansowana, optymalna, wątrobowa, lekkostrawna, dla diabetyków, różnego rodzaju diety odchudzające, wegetariańskie, pewnie można by było wymieniać tak bez końca.

Należałoby się zastanowić w takim razie jaka dieta, czy też jaki sposób odżywiania się jest zdrowy? Bo chyba doskonale zdajemy sobie sprawę, że jeśli mamy nadwagę do dlatego, że coś w naszej diecie i stylu życia jest nie tak. Coś co wzrost tej wagi powoduje. Często mamy tego świadomość, jednakże jak wspomniałam i to już nie raz świadomość to jedno, a konsekwencja działań to już zupełnie co innego. Niestety tak naprawdę wielu ludzi, a zwłaszcza kobiet godzi się z konsekwencjami swego złego odżywiania i popełnionych błędów w stylu życia.

Czy istnieje jakaś dieta uniwersalna?

Wg mnie odpowiedź jest prosta. Oczywiście, że nie. Co w tym wypadku znaczy uniwersalna? Dieta to nic innego jak sposób odżywiania, a uniwersalna?  Czyli taka, która może być powszechnie stosowana przez każdego człowieka z jednakowym skutkiem. Chyba dla każdego jest oczywiste, że nie ma takiego sposobu odżywiania. Co nie znaczy, że rozchorujemy się rozkoszując smakami kuchni japońskiej, włoskiej, meksykańskiej czy afrykańskiej. Oczywiście, że nie. Chyba, że to będzie jakieś naprawdę bardzo eksperymentalne danie. 🙂

Wyobraźmy sobie sytuację w której zmieniamy zamieszkały kraj i przeprowadzamy się gdzieś daleko np. do Australii, Afryki czy Japonii. Jak sądzicie jak na Waszym zdrowiu odbije się sposób żywienia innych kultur? Pamiętajcie, że mówimy o radykalnej zmianie, a nie testowaniu. Od wielu lat bardzo nagłośnione w mediach są badania sposobu żywienia w związku z walką z nowotworami i chorobami serca. Według światowej organizacji zdrowia nowotwory stanowią główną przyczynę śmierci na świecie. Jednakże  jeszcze na przełomie XIX i XX wieku istniały miejsca na świecie gdzie zachorowania na nowotwory nie istniały wcale lub były rzadkością. Przez wiele lat naukowcy prowadzili badania odległych kultur by stwierdzić, że zachorowania na raka, otyłość, choroby serca to nic innego jak choroby cywilizacyjne.

Dość często dochodzi do sytuacji kiedy lekarze mieszają nam w głowie, wymieniając mnóstwo ograniczeń. Mówią nie jedz mięsa, ogranicz tłuszcze, albo w ogóle z nich zrezygnuj, ogranicz węglowodany i tak dalej i tak dalej. Czy mają racje? I tak i nie! Do dziś istnieje wiele zakątków świata gdzie tłuszcz i mięso są głównymi składnikami pożywienia każdego dnia. Wiele plemion afrykańskich, Eskimosów żywi się właśnie mięsem i tłuszczem, i cieszy doskonałą kondycją zdrowia. Istnieją również kultury żywiące się głównie roślinnością i też na zdrowie nie narzekają.

Niedawno syn gościł w małej wiosce na Filipinach był zszokowany gdy zobaczył, że lodówka służy tym ludziom wyłącznie do przechowywania wody ze względu na panujące tam temperatury. Owoce zjadają prosto z drzewa, do każdego posiłku gotują ryż, warzywa hodują sami w ogrodzie ale nie jedzą ich zbyt wiele. Zaś mięso mają wtedy jak zabiją przez siebie hodowaną kurę czy kaczkę. W tej wiosce nikogo nie dosięgnęły takie choroby jak rak. Co więcej, nawet nie znają osób zmagających się z ciężkimi chorobami. Żyją w bardzo prosty sposób i wierzcie mi widząc zdjęcia mogę stwierdzić, że daleko im do wygód cywilizacji, choć lodówka jest im znana. Za to dożywają w dobrym zdrowiu późnej starości. Tylko pozazdrościć.

Wnioski

Powszechnie rozwijająca się cywilizacja doprowadziła nas do sytuacji w której proste produkty pochodzenia zwierzęcego czy roślinnego zamieniamy w wysoko przetwarzane węglowodany, a to niestety one są przyczyną wymienionych wyżej chorób. Do tego wszystko nafaszerowane jest chemią, konserwantami, że tylko można się dziwić, że jeszcze nie świecimy w ciemnościach. Każdego dnia zjadając coraz więcej produktów chemicznie przetworzonych, stajemy się coraz grubsi. Ograniczamy ruch, jesteśmy coraz bardziej ociężali i tak naprawdę coraz bardziej leniwi i chorzy. Im więcej spożywamy przetworzonej żywności, zwykle z większą nadwaga się zmagamy.

Dziś ogólnie o diecie, jako sposobie odżywiania, a już w kolejnej części zdrowy styl życia.

Jeśli podoba Ci się co robię to:

  • subskrybuj
  • łapka w górę
  • zalajkuj

Po prostu wciśnij coś. Dzięki wielkie.

 

Share Button
loading...
gplus-profile-picture

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Translator

Translator Plugin

Sezon na truskawki

Dołącz do mnie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Dołącz do Newslettera

Zapisz się na mój newsletter aby co kilka dni otrzymać porcję ciekawych wpisów.

Newsletter jest bezpłatny. Nikomu nie przekażę Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili z mojego bloga.

Reklama

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl